Az ukrán elnök feloszlatta a parlamentet

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök, Viktor Juscsenko szerdán feloszlatta a parlamentet. December 7-én előre hozott választásokat tartanak.  Juscsenko a döntését kihirdető tévébeszédében Julija Timosenko miniszterelnökre utalva azt mondta: a koalíciót a hataloméhség döntötte romba.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko elnök feloszlatta az ukrán parlamentet, és előre hozott választások kiírásáról döntött. Juscsenko szerdán tévébeszédben hozta nyilvánosságra döntését.

Az államfő nem közölte a választás időpontját, de Sztepan Havris, az ukrán nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára elmondta, hogy december 7-én tartják meg a választást. Juscsenko csütörtökön írja alá a rendeletet a parlament felosztásáról, az alkotmány pedig úgy rendelkezik, hogy választást a rendelet közzétételétől számítva hatvan napon belül kell megtartani.

Az államfő közölte, hogy szeptember 2-án a parlamentben "de facto" új koalíció alakult a Julija Timosenko miniszterelnök vezette tömbből (BJut), az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártjából, illetve az Ukrajnai Kommunista Pártból. A törvény harminc napot adott arra, hogy hivatalosan is megalakuljon az új koalíció.

Juscsenko alkotmányos jogával élve öt nappal meghosszabbította a törvényes határidőt, de szerinte szerdáig egyetlen politikai erőtől sem érkezett javaslat parlamenti többségre támaszkodó koalíció létrehozásáról. Az államfő közölte, hogy az ukrán alkotmánnyal összhangban hirdeti ki a parlament feloszlatását és az előre hozott választás megtartását.

Viktor Juscsenko beszédében - Julija Timosenkóra célozva - azt mondta, hogy "a demokratikus koalíciót egyetlen ember ambíciója", a hataloméhség és az értékrendbeli különbségek döntötték romba, valamint az, hogy az önös érdekek felülkerekedtek a nemzeti érdekeken.

"A koalíciós megállapodás és a koalíciós egyezségek sutba lettek dobva, a gazdasági reformok nem folytatódnak, a választási számítgatások szociális populizmusba csaptak át, ami a legmagasabb inflációt eredményezte Európában, és csökkent az életszínvonal" - mondta Juscsenko.

Az eddigi koalíciót a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés és a BJuT alkotta. Szeptember elején azonban az NU-NSZ kilépett a koalícióból, mert a BJuT több olyan törvénymódosítást vitt keresztül a parlamenten az ellenzéki, Moszkva-barát Régiók Pártjának támogatásával, amely szűkítette az elnök jogkörét.

A 2004-es "narancsszínű" forradalomban létrejött, Juscsenko és Timosenko vezette politikai erők egyebek között az Oroszországhoz fűződő viszony alakításának kérdésében kaptak össze. Timosenko kormányfő azzal vádolta a Nyugat-barát államfőt, hogy oroszellenes politikájával válságba döntötte Ukrajnát.

A koalíció helyreállításáról folytatott tárgyalások eredménytelenek maradtak, és médiaértesülések szerint zátonyra futottak a Timosenko-tömb és a Régiók Pártja közötti egyeztetések is. Szerdán az államfő titkára bejelentette: az ukrán törvényhozás minden képviselőcsoportjának vezetője az előre hozott választás mellett foglalt állást a Juscsenkóval folytatott konzultációkon, de a miniszterelnök, Julija Timosenko pártja ezt cáfolta.