Titkos UFO-aktákban kutakodhatnak a rajongók

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozott hat évnyi UFO-aktát az amerikai védelmi minisztérium, engedve ezzel a rajongók és az összeesküvés-elméletek iránt fogékonyak nyomásának - írja a Guardian. Korábban az volt az előírás, hogy ötévenként megsemmisítették az ilyen típusú feljegyzéseket.
Vágólapra másolva!

Felhős éjszaka volt Kent környékén, amikor Milton Torres, az amerikai légierő harcigép-pilótája meglátott valamit repülője radarján. A formája alapján egy B 52-es bombázónak gondolta a pilóta, de bizonytalan volt benne, aztán hirtelen furcsa dolog történt. Azt vette észre, hogy egyik percről a másikra 15 mérfölddel arrébb találta magát és gépét, mint ahol az imént volt. Elkezdte lőni az ismeretlen eredetű gépet, ám az eltűnt a radarjáról.

Az 1957-es történetet a brit Guardian idézi fel annak kapcsán, hogy az amerikai védelmi minisztérium hozzáférhetővé tette az azonosítatlan repülő tárgyakról (UFO) az elmúlt évtizedekben készített felméréseinek egy részét. Az 1986 és 1992 között készült dokumentumokat - írja a Guardian - a téma lelkes érdeklődőinek és az összeesküvés-elméletek gyártóinak nyomására tették közszemlére.

A jelenleg Floridában élő 77 éves Milton Torres esetéről valójában nem maradtak fenn feljegyzések, hiszen korábban az volt az előírás a minisztériumban, hogy ötévenként meg kell semmisíteni a különféle azonosítatlan repülő tárgyakról készült feljegyzéseket.

Torres sztorija azonban fennmaradt, mert bár szigorúan megtiltották neki, hogy bárkinek beszéljen arról, amit átélt, ő elmesélte az esetet egy történésznek. Az idős férfi most elmondta a lapnak, hogy annak idején sötétség lett a repülőjén, mert a lámpái kialudtak azon a bizonyos 1957-es éjszakán. Csak a radarját próbálta egy ideig figyelni, úgy sikerült neki baleset nélkül repülni.

David Clarke, a sheffieldi Hallam Egyetem UFO-kutatója szerint van magyarázat Torres esetére. Úgy véli, a pilóta az úgynevezett Palladium-kísérlet egy repülőjét látta, amelyeket azért fejlesztettek az ötvenes években, hogy összezavarják velük a szovjet radarokat. Clarke szerint gyakorlatilag egy kísérleti nyúl volt a radaron feltűnt gép.