Pszichológiai vizsgálatnak vetné alá a kispapokat a Vatikán

Vágólapra másolva!
Pályaalkalmassági vizsgálatra számíthatnak hamarosan a kispapok. A Vatikán ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy a jövőben pszichológusok segítségével szűrnék ki a leendő papok közül azokat, akik jelleme túlzottan merev, szexuális identitása bizonytalan, érzelmileg erősen képesek kötődni, vagy éppen nehezen tennének eleget a cölibátus követelményeinek. A vizsgálat azonban nem lesz kötelező.
Vágólapra másolva!

A Vatikán csütörtökön először hozta nyilvánosságra azt az elképzelést, hogy pszichológusok segítségével döntenék el a szeminaristák papi hivatásra való alkalmasságát, és hogy eltávolítanák azokat, akik súlyos éretlenségről tesznek tanúságot elsősorban szexuális orientációjukban.

A katolikus oktatás kongregációja hat éven át készítette elő az erről szóló dokumentumot, amely az "Orientációk a pszichológia alkalmazására a papnövendékek felvételében és képzésében" címet viseli. A dokumentum - amelyet már hivatalosan jóváhagyott XVI. Benedek pápa is - szerint "nem ritkák az elhivatottság megítélésében való tévedések", és "túlságosan sok, gyakran patologikussá váló pszichikai alkalmatlanság csak a pappá szentelés után kerül felszínre." Éppen ezért a Szentszék azt várja a pszichológusoktól, hogy diagnosztizálják ezeket a "pszichikai zavarokat".

A Vatikán a "súlyos éretlenség" kategóriájába sorolja az "erős érzelmi kötődéseket", "a jellem túlzott merevségét", a "bizonytalan szexuális identitást" és az "erős gyökerű homoszexuális tendenciákat". De akadály lehet a pappá szentelésben az is, ha valakiről kiderül: nehezére esne eleget tennie az önmegtartóztatás, a cölibátus követelményeinek.

Vatikáni illetékesek szerint a pszichológiai tesztek nem lennének kötelezőek, hanem minden esetet külön vizsgálnának meg, ha a szemináriumok rektorai biztosak akarnak lenni abban, hogy a növendékek alkalmasak a papi hivatásra.

A római katolikus egyház több országban is kínos helyzetbe került az utóbbi években különböző szexuális jellegű botrányok miatt. 2004 augusztusában például Ausztriában homoszexualitás miatt kellett bezárni egy szemináriumot, egyes papok által elkövetett pedofil bűncselekmények pedig az Egyesült Államoktól Ausztráliáig előfordultak.