Orosz bomba ölte meg a holland operatőrt Grúziában

Vágólapra másolva!
A holland kormány szerint egy orosz fürtös bomba ölte azt az operatőrt, aki Grúziából tudósított augusztusban. Oroszország tagadja, hogy a grúziai válságban fürtös bombákat vetett volna be
Vágólapra másolva!

Fürtös bomba okozta a holland kormány vizsgálata szerint annak a holland operatőrnek a halálát, aki a grúziai Gori ellen augusztusban indított orosz támadás idején vesztette életét. A külügyminisztérium hétfő esti hágai közleménye szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a 39 éves Stan Storimans, az RTL Nieuws televíziós program alkalmazottja a kisebb lövedékeket tartalmazó bomba becsapódásának következtében halt meg.

Ilyen bombák ráadásul csak az orosz arzenálban találhatók - derül ki a közlésből, amely szerint azonnal értesítették a vizsgálat eredményéről az orosz külügyminisztériumot is. Fürtös bomba repülőgépről is indítható, de kilőhető tüzérségi aknaként is. Hága szerint az ilyen típusú fegyver alkalmazása Gorinál nem volt indokolható.

Oroszország tagadja, hogy a grúziai válságban fürtös bombákat vetett volna be, emberi jogi szervezetek ugyanakkor régebb óta vádolják ezzel.

Hollandia felveti a legtöbb országban már mellőzött fürtös bombák további korlátozásának témáját az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) következő ülésén is.