New York Times: Obama a helyes választás

Vágólapra másolva!
Barack Obamát elnöknek - ezzel a címmel közölt szerkesztőségi cikket a vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times. Az írásban kifejtik, miért lenne jobb választás a demokrata párti elnökjelölt vetélytársánál, McCainnél.
Vágólapra másolva!

A higgadtságról és józan ítélőképességről tanúbizonyságot tevő Barack Obama demokrata párti elnökjelölt a helyes választás - írta pénteki szerkesztőségi cikkében a The New York Times. Az újság szerint George Bush - két háborút, és az Egyesült Államok megítélésének romlását hozó - nyolc éves elnöksége után az ország viharvert állapotban van és sodródik.

Obama az, aki tartalommal tölti meg a remény és változás ígéretét - érvel a demokrata jelölt elnökké választása mellett a lap, amely szerint az illinoisi szenátor képes "hideg fejjel, és józanul döntést hozni".

"Hitünk szerint megvan az akarata és képessége, hogy megteremtse azt a politikai egyetértést, amely alapvető a nemzet problémáinak megoldásához" - olvasható a cikkben Obamáról, aki "egyik kihívással találkozott a másik után, miközben vezetővé vált". Az amerikai liberális napilap szerint a republikánus John McCain a politika szélére került: a pártos megosztottság, az osztályharc, sőt, rasszista utalások alapján kampányol.

McCain csak beszél a válságról

A szerkesztőségi cikk szerint a gazdasági válság megoldása is Obamától várható, amelynek kialakulásában a nyolc évnyi republikánus kormányzás hibás adó- és szabályozási politikája is közrejátszott. Obama tisztában van azzal, hogy messzemenő reformokra van szükség az ország és gazdaságának megóvása érdekében - olvasható a lapban. McCain is sokat beszél a válságról, de az elképzelései zavarosak - teszik hozzá.

Biztonsági szempontból is Obama a jó választás a lap szerint, amely emlékeztet arra, hogy Bushnak köszönhetően vív az ország túlterhelt hadserege egyre inkább vereséggel fenyegető háborút Afganisztánban, és teljesen szükségtelen, illetve döbbenetesen drága harcokat Irakban.

A lap korábban Hillary mellett állt

A The New York Times idén januárban, az előválasztási kampány elején még arról közölt szerkesztőségi cikket, miért alkalmasabb az elnökjelöltségre Hillary Clinton Obamánál. A lap akkor arról írt: bár Obama vonzereje, tehetsége kétségtelen, és képes lehet a nagy kérdések megoldására, de ezt még nem bizonyította; a választóknak pedig annak alapján is kell dönteniük, hogy eddig mit tettek le az asztalra.

A korábbi cikkben még úgy foglalt állást a lap, hogy McCain ígéretet jelent a Bush-féle kormányzási stílus befejezésére. Az arizonai szenátor bizonyította, hogy az elvek embere, az elsők között emelte fel szavát a globális felmelegedés elleni küzdelem ügyében, elnökjelöltségét kockáztatva állt ki a bevándorlási vitában az alapvető amerikai jogokért - tették hozzá. Ezúttal azonban már azt írták, hogy McCain politikája és világnézete a múltban ragadt; Obama viszont megmutatta, hogy a gondokra érzékeny, őszinte, elkötelezett és erős vezető lenne.

A The New York Times/CBS News pénteken ismertetett adatai szerint Obama jelentősen előretört azoknak a szavazóknak a körében is, akik 2004-ben még George Busht támogatták.