Steinmeier az SPD kancellárjelöltje

Vágólapra másolva!
Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert hivatalosan kancellárjelöltté választották szombaton a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini rendkívüli kongresszusán. Az új elnök Franz Müntefering lett.
Vágólapra másolva!

A több mint 500 szociáldemokrata küldött hatalmas többséggel szavazott amellett, hogy a jövő őszi parlamenti választásokon a jelenlegi külügyminiszter legyen az SPD kancellárjelöltje a hivatalban lévő konzervatív kancellárral, Angela Merkellel szemben.

Kongresszusi beszédében Frank-Walter Steinmeier határozott és felelősségteljes politikát hirdetett meg, hangoztatva annak szükségességét, hogy az SPD ismét erős néppárt legyen. Úgy értékelte, hogy a párt részéről olyan határozott és felelősségteljes politikára van szükség, amellyel visszaszerezheti az emberek bizalmát.

Utalt a pénzügyi válság következményeként az ország előtt álló nehézségekre, kiemelve, hogy ezek leküzdése érdekében a konzervatív koalíciós partnerrel való összefogásra, és ezen túlmenően önálló szociáldemokrata válságkezelésre van szükség. Úgy vélte, szükség van az "elszabadult" menedzseri fizetések szabályozására. A gazdasági vezetőket valódi példamutatásra szólította fel.

Steinmeier kijelentette, hogy a válság következményei kiszámíthatatlanok, ugyanakkor hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a szociális ráfordításokat ne csökkentsék, és a beruházások is stabilak maradjanak. Szavai szerint nem csak a bankoknak van szükségük mentőcsomagra, a munkahelyeket is védeni kell.

A szociáldemokrata politikus a koalíciós társ CDU-t határozott irány nélküli politizálással és taktikázással vádolta meg. Elítélte a konzervatív tábort, amiért magát csakis a közép, még inkább a polgári közép pártjaként határozza meg, miközben a szociáldemokraták szerint valamennyi állampolgár érdekeit képviselni kell.

Megerősítette, hogy a szociáldemokraták semmilyen körülmények között sem lépnek koalícióra a Baloldal pártjával a 2009-es választásokon, utalva arra, hogy a párt kül- és belpolitikai törekvései elfogadhatatlanok a szociáldemokraták számára. Megerősítette, hogy a szociáldemokrata párt az atomerőművek bezárása mellett van.

Külügyminiszterként és szociáldemokrata kancellárjelöltként olyan külpolitika mellett foglalt állást, amelynek keretében Németország kész a nemzetközi felelősségvállalásra. Utalt arra, hogy Oroszországot nem szabad elszigetelni, az amerikai elnökválasztás kapcsán pedig azt a reményt fogalmazta meg: az Egyesült Államok új kormánya remélhetőleg elég okos lesz annak felismerésére, hogy egyedül nem lehet cselekedni.

Elnökké Franz Münteferinget választották a kongresszuson. A 68 éves politikus korábban az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormány munkaügyi minisztere volt. A küldöttek nagy többségének - 84,8 százalékának - támogató szavazatát kapta meg. Müntefering egy ízben - 2004 márciusa és 2005 novembere között - már állt a szociáldemokrata párt élén.

Az előző elnök, Kurt Beck a személyét ért bírálatok, valamint a párt népszerűségének rohamos csökkenése miatt, hat héttel ezelőtt lemondott a pártelnöki tisztségről.