A Fekete-tengeri flotta helyzete

Vágólapra másolva!
A Fekete-tengeri flottával kapcsolatos helyzet továbbra is nagyon feszült és bonyolult. Ukrán részről a flotta hajóinak Ukrajna tengeri határainak átlépésével, valamint a flotta hajóinak Ukrajna területi vizein, illetve szárazföldi alakulatainak a Krímben történő mozgásával kapcsolatban egyoldalúan ellenőrzési rendszert vezettek be.
Vágólapra másolva!

Jelenleg az idegek háborúja folyik. Egyrészt aláírásra kerültek az ukrán elnök rendeletei, melyek előirányozzák, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnokságának előre engedélyt kell kapnia a hajók mozgásához. Ezek a rendeletek a kormány határozatai és a Védelmi minisztérium parancsai által duplikálódtak.

Medvegyev elnök az ukrán hatóságok eljárását emócióknak nevezte és kitart amellett, hogy a Fekete-tengeri flottát érintő bármiféle rendelkezésről kétoldalú tárgyalások útján kell dönteni. A flotta parancsnoksága azonban tudatosan nem törekszik konfliktusra.

Teljesen világos, hogy a florra állomásozása kérdésében új helyzet alakult ki. Az orosz fél komolyan idegeskedik. Az Ukrajna által bevezetett normák Oroszország általi megsértése alapot képezhet a flotta előre hozott kivonása követeléséhez. Eközben Oroszországnak egyszerűen nincs hová kivonnia a flottájátAz ukrán fél által hozott intézkedések az orosz flottának a Kaukázusban végrehajtott műveletekben való részvételével vannak kapcsolatban. A katonai tevékenység azonban befejeződött, az orosz-grúz konfliktus pedig előbb-utóbb rendeződik.

Ebben az esetben az ukrán fél további eszközt kap a Moszkvával folytatott tárgyalásokhoz az eddig meg nem oldott és elhalasztott olyan problémákkal kapcsolatban, mint az Azovi-Kercsi medence területén a határ kijelölése, az Ukrajna és Oroszország közötti határok demarkációja, a readmisszióról szóló szerződés aláírása, a krími világítótornyok és egyéb hidrográfiai objektumok Ukrajna részére történő átadása és elképzelhetően a szevasztopoli katonai bázis bérleti díjának emelése.

Az ukrán védelmi vezetést Jehanurov volt kormányfő, tapasztalt politikus vezeti, aki nem híve az Oroszországgal szembeni konfrontációnak.

Amennyiben az ukrán vezetés ilyen vonalat képvisel és nem enged semmiféle provokációt és incidenst a Krímben állomásozó Fekete-tengeri flottával kapcsolatban, a közeljövőben várható, hogy Moszkva az eddigieknél figyelmesebben viszonyul az ukrán fél azon kívánságához, hogy megtalálják egy sor már jó ideje félretett, eddig nem rendezett kérdés megoldását.

Az orosz fél legutóbbi nyilatkozatai arról tanúskodnak, hogy Moszkva nem szándékozik szítani a Krím és Szevasztopol kérdését, nem kívánja élezni az ukrán-orosz kapcsolatokat.

Szeptemberben Putyin a német ARD-nek adott TV interjúban kijelentette, hogy "Oroszország rég elismerte a mai Ukrajna határait. A határokról szóló tárgyalások befejeződtek. Most a demarkációról van szó, ez pedig már technikai dolog"

A Krímben és Szevasztopolban lehetséges konfliktussal kapcsolatban kijelentette, hogy a Krím nem vitatott terület. Ott a Dél-Oszéria és Grúzia közötti konfliktustól eltérően semmilyen etnikai konfliktus nem volt. A flottát illetően hangsúlyozta, hogy Moszkvát a flotta 2017-ig történő krími állomásozásáról Ukrajnával kötött szerződés fogja vezérelni.

Sergii Tolstov