Lemondott a Scotland Yard főparancsnoka

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Ian Blair miután az új londoni polgármester tudatta vele, hogy változást szeretne a szervezet élén. Kilencven éve nem fordult elő, hogy egy főparancsnok idő előtt távozzon. Sir Ian Blairt már három éve is lemondásra szólították fel, amikor egy terroristának hitt férfit agyonlőttek a rendőrök a metrón.
Vágólapra másolva!

Három év után bejelentette lemondását csütörtökön a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Ian Blair. A legmagasabb rangú brit rendőrtiszt megbízatása eredetileg 2010-ig szólt volna, de december 1-jével távozik tisztségéből. Lemondását Sir Ian azzal indokolta, hogy elvesztette a londoni polgármester, Boris Johnson támogatását. "Nem hiszem, hogy a támogatása nélkül folytatni tudnám a munkám" - jelentette ki.

Kilencven éve ez az első eset, hogy a Scotland Yard vezetője idő előtt távozik hivatalából. London tavasszal megválasztott új, konzervatív vezetője, Johnson dicsérte Sir Ian Blair szolgálatait, de mint mondta, eljött az idő, amikor változásra van szükség a londoni rendőrség élén. Gordon Brown kormányfő is méltatta a leköszönő főparancsnokot, mint mondta, nagyon sokat tett az ország biztonságáért.

Sir Ian Blair tevékenységét egy ideje komoly politikai és szakmai bírálatok érték, legelőször és legélesebben akkor támadták, mikor három éve a Scotland Yard civil ruhás rendőrei - a Londonban megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után - a londoni metróban agyonlőttek egy brazil állampolgárt, akit öngyilkos merénylőnek hittek. Sir Ian először azt mondta, hogy a lelőtt villanyszerelőnek "közvetlenül köze volt" az előző nap megkísérelt robbantásos merényletekhez, később ez az állítás hamisnak bizonyult.

A főkapitányt utána többször is támadták politikusok, a végső lökést pedig egy korrupciógyanús ügy adta meg: a távozó főparancsnok állítólag pályáztatás nélkül adott közpénzekből fizetett tanácsadói megbízatást egy olyan cégnek, amelynek élén közeli barátja áll.