Tűzharc tört ki a hegyi gorillák erdejében Kongóban

Vágólapra másolva!
Kongói lázadók foglalták el a hegyi gorillák rezervátumát, a Virunga Parkot. A kihalástól fenyegetett állatok nagy veszélyben vannak, területükön fegyveres harcok folynak. A Kongóban dúló polgárháború következtében minden hónapban 45 ezren vesztik életüket.
Vágólapra másolva!

Ezrek menekültek el Kongóban a lázadók és a kormányerők harcának újabb színhelye, a kongói hegyi gorilla-rezervátum közeléből. A hegyi gorillák ötven gondozója is elmenekült a rezervátumból, amelyet a kongói lázadók foglalták el. Az egy hete tartó tűzszünetet fegyveres harc törte meg, nagy veszélybe sodorva a Virunga parkban, a rezervátumban élő mintegy kétszáz hegyi gorillát. A kihalástól fenyegetett fajból jelenleg mindössze hétszáz példány él - írja a CNN.

A gorilla-park elfoglalásáról az ENSZ helyi tisztségviselői és a rezervátumban dolgozók számoltak be. A kongói állami hadsereg és a Laurent Nkunda tábornok által vezetett lázadók közti kiújuló harcok miatt civilek ezrei menekültek el a környékről - közölte az ENSZ illetékese, Michele Bonnardeaux. A lázadók a Virunga Nemzeti Park mellett egy fontos katonai támaszpontot is elfoglaltak Rumangabónál. A település a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén van.

A 7800 négyzetkilométer területű Virunga Nemzeti Park területe eddig is a lázadók bázisa volt, a hegyi gorillák területe azonban eddig nem került veszélybe, ahogy eddig még soha nem sikerült az egész parkot ellenőrzésük alá vonniuk a lázadóknak. "Kelet-Kongóban jelenleg nagyon veszélyes a helyzet" - nyilatkozta Samantha Newport, a nemzeti park szóvivője a CNN-nek.

Newport beszámolója szerint a lázadók minden utat eltorlaszoltak, így a parkban dolgozó őröknek az erdőn keresztül kell menekülniük. "Félő, hogy a gorillák és a többi vad kereszttűzbe kerül" - mondta Newport.

A Kongóban dúló polgárháború és a hozzá kapcsolódó súlyos humanitárius krízis 1998 óta 5,4 millió emberéletet követelt. Minden hónapban 45 ezren vesztik életüket az afrikai országban a harcok miatt. Bár a polgárháború hivatalosan 2003-ban véget ért, a kelet-Kongóben kiújuló harcok ismét tömegeket késztettek menekülésre - írja a CNN.

Az UNESCO 1994-ben a világörökség kiemelt, veszélyeztetett részévé nyilvánította az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát, miután a szomszédos Ruandában folyó polgárháború miatt milliós menekültáradat érkezett a térségbe. A megfékezhetetlen illegális fakivágások és orvvadászat különösen a park azon részét sújtják, amely a két ország közti határ mentén fekszik 650 kilométer hosszan.