Kiszabadult egy nyolc éve fogoly politikus Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Kiszabadult a kolumbiai gerillák fogságából egy parlamenti képviselő. A 62 éves politikust nyolc éve rabolták el a FARC gerillái, és egy őserdei táborban tartották fogva, egyik őrének segítségével szabadult ki.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a baloldali gerillák fogságából egy nyolc éve elrabolt parlamenti képviselő Kolumbiában. Óscar Tulio Lizcano a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik őserdei táborában volt fogoly, de az őreinek a parancsnokával együtt megszökött, és háromnapos gyalogmenet után vasárnap a hadsereg ellenőrzése alatt álló területre ért - közölte a védelmi miniszter.

A kimerült, hosszú szakállú, most 62 éves férfi alig tudott megszólalni, amikor Caliban bemutatták a sajtónak, mert mint elmondta, fogvatartói megtiltották neki a beszélgetést. Megköszönte őrének, hogy megszervezte a szökését, és a még fogságban lévő társait bátorságra szólította fel.

A védelmi miniszter a gerillamozgalom kifáradásával magyarázta, hogy már második alkalommal sikerült átállásra bírni egyeseket közülük. Legutóbb júliusban szabadult ki ilyen okból Ingrid Betancourt egykori elnökjelölt és több társa.

A hadsereg több hónapja igyekezett bekeríteni a gerillákat, akik Lizcanót fogva tartották, és nyomás miatt október 10-én feladta magát az egyik fegyveres, és elmondta, hogy merre kell keresni a társait. Ez és az őrség vezetőjének az átállása együtt járt hozzá a képviselő sikeres szökéséhez - mondta a miniszter.