Kihallgatják a lezuhant madridi gép szerelőit

Vágólapra másolva!
Egy spanyol bíróság elrendelte a szerelők kihallgatását az augusztusi madridi repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatban. A pilóták felszállás előtt problémát jeleztek, mire a szerelők eltávolítottak egy biztosítékot, majd útjára bocsátották a gépet.
Vágólapra másolva!

Juan Javier Pérez vizsgálóbíró beidézte meghallgatásra a Spanair légitársaság karbantartási osztályának vezetőjét, valamint azt a két szerelőt, aki a felszállás előtt átvizsgálta a gépet - jelentette az El País és az El Mundo című spanyol napilap csütörtökön.

A Spanair MD-82-es típusú gépe közvetlenül a felszállás után zuhant le augusztus 20-án, a katasztrófában 154 ember életét vesztette. A pilóták a felszállásra készülődve kisebb problémát jeleztek az irányítótoronynak, ezért a gépet átvizsgálás céljából bevontatták egy hangárba. A szerelők egy mérőműszer túlhevülését állapították meg, és eltávolítottak egy biztosítékot, a gép ezt követően kezdhette meg a felszállást. A bíróság most azt akarja kideríteni, hogy a szerelők beavatkozása hozzájárulhatott-e a tragédiát előidéző műszaki hibához.

A spanyol légi közlekedési hatóság vizsgálóbizottságának előzetes jelentése szerint a balesetet az okozta, hogy nem nyíltak ki a szárnyak végén található fékszárnyak, amelyeknek a gép tolóerejét kellett volna fokozni a felszálláskor. Ráadásul erről a pilóták nem is tudhattak, mert nem működött a pilótafülkében lévő riasztóberendezés.

A bíró azt is elrendelte, hogy hozzanak létre egy másik vizsgálóbizottságot is a katasztrófa hátterének felderítésére. Az új, hatfős bizottság munkájában a terv szerint legalább 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pilóták, mérnökök és műszerészek vesznek majd részt.