Ittasan vezetett a balesetekor Haider

Vágólapra másolva!
Ittasan ült a volánhoz Jörg Haider osztrák pártvezetér szombati halálos balesete előtt - tudta meg a News osztrák hetilap. A politikus 142 kilométer per órás sebességgel karambolozott a hétvégén, és szinte azonnal meghalt.
Vágólapra másolva!

Erősen ittas állapotban volt Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, amikor múlt szombaton halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett - állapította meg az igazságügyi orvosi vizsgálat a News osztrák hírmagazin értesülése szerint. A boncolást a klagenfurti ügyészség felkérésére a Grazi Egyetem igazságügyi orvosi intézetében végeztek el, többek között vérvizsgálatot is végeztek. A hetilap csütörtöki számában megjelenő, de már előzetesen nyilvánosságra került cikk szerint a vizsgálat eredménye alapján a politikus annyit ivott, hogy nem lett volna szabad volán mögé ülnie.

Az ittasság tényét az elhunyt politikus szóvivője, Stefan Petzner szerdán megerősítette. A hatósági elemzés szerint a politikus vérének 1,8 ezrelék volt az alkoholtartalma - mondta. Az alpesi országban a vezetéskor megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék.

A szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedtté vált, az egyszerű emberek körében roppant népszerű jobboldali-populista politikus balesetét eddig a gyorshajtásnak tulajdonították a hatóságok. A szakértői vizsgálatok azt mutatták, hogy Haider a baleset előtt kétszeresen túllépte a megengedett sebességet, 70 helyett 142 kilométer per órával száguldott. Egyedül ült a gépkocsiban: éppen egy rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját.