Szakítottak Amerikával az iraki szunniták

Vágólapra másolva!
Megszakította kapcsolatát az amerikaiakkal a legnagyobb iraki szunnita párt, miután egy pénteki rajtaütésben amerikai és iraki katonák megölték a szervezet egyik tagját. Az Egyesült Államok elismerte a rajtaütés tényét.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette az amerikai polgári és katonai szervekkel való minden kapcsolatát a legnagyobb iraki szunnita arab párt, mert amerikai és iraki katonák közös rajtaütésében életét vesztette a politikai alakulat egyik tagja. A Tárik al-Hasimi iraki alelnök vezette Iraki Iszlám Párt szombaton jelentette be erre vonatkozó döntését.

Az Iraki Iszlám Párt szerint a pénteki rajtaütés célpontjai kifejezetten a szervezet magas rangú tisztségviselői voltak, és nem elég, hogy a párt egyik tagját megölték, öt másik személyt is őrizetbe vettek.

Az amerikai haderő megerősítette a rajtaütést és egy férfi lelövését, de állításuk szerint az áldozat előzőleg tüzet nyitott a katonákra. Az ő verziójuk szerint csak egy férfit fogtak el, akik gyaníthatóan robbanószerkezetek előállítására oktatta társait.

A Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában végrehajtott rajtaütés miatt fenn áll a veszélye, hogy erősödik a feszültség a területen. Fallúdzsa környéke valaha az arab országba vezényelt amerikai csapatok elleni szunnita felkelés hátországa volt, az elmúlt két évben viszont Irak legnyugodtabb térségei közé tartozott.