Hadihajókat küldött a NATO a szomáliai kalózok ellen

Vágólapra másolva!
Egy romboló és két fregatt kezdett járőrözni a szomáliai vizeken, hogy elrettentse az egyre gyakrabban támadó kalózokat. A NATO várhatóan az év végéig biztosítja majd az erre haladó teherhajók védelmét, onnantól kezdve az EU veszi át.
Vágólapra másolva!

Három NATO-hadihajó kezdett járőrözni a Szomália előtti vizeken és az Ádeni-öbölben, azon a tengerszakaszon, ahol az utóbbi időszakban elharapództak a teherhajók elleni kalóztámadások. Az észak-atlanti szövetség egyik illetékese pénteken jelezte, hogy az műveletben egy olasz romboló, valamint egy görög és egy brit fregatt vesz részt. Az a feladatuk, hogy elrettentsék a tengeri rablókat - fogalmazott egy tiszt a NATO déli haditengerészeti parancsnokságán, Nápolyban. Mint mondta a hajók az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) a felkérésére kísérő jellegű feladatok látnak el.

A hajók azokon a vizeken fognak cirkálni, ahol a legmagasabb a veszélyezettség szintje, betartva a nemzetközi és a nemzeti tengerjogi normákat. Az ENSZ Világélelmezési Programja havonta 30-35 ezer tonna segélyt szállít Szomáliába. A hajók oltalmát eddig Kanada látta el, de csütörtökön Hollandia vette át a szállítmányok biztosítását.

A szomáliai kalózok az idén 63 külföldi hajót támadtak meg az Indiai-óceán és az Ádeni-öböl vizein. Általában gyors járású motoros csónakokon csapnak le a fegyveresek a hajókra, a túszul ejtett legénység szabadon engedéséért váltságdíjat kérnek. Az Európai Unió is bejelentette, hogy mintegy 10 hadihajót küld a térségbe. Az egységek várhatóan decemberben váltják le a NATO hadihajóit.