Gyerekesküvőt fújtak le a pakisztáni rendőrök

Vágólapra másolva!
Egy négyéves kislányt és egy hétéves kisfiút akartak összeadni Pakisztánban, amikor a rendőrök közbeléptek. A szabályok alapján tilos az ilyen korai esküvő, de az országban még mindig gyakran előfordul, hogy adósságért fejében adnak férjhez kislányokat.
Vágólapra másolva!

Rendőrök állítottak le Karacsiban egy esküvőt, amelyen egy négyéves kislányt adtak volna össze egy hétéves kisfiúval. A pakisztáni polgári törvénykönyv szerint a házasság korhatára 18 év. Az iszlám vallásjog egyes rendelkezései alapján a lányokat már a pubertás után közvetlenül ki lehet házasítani. A polgári és a vallási szabályok ellenére azonban Pakisztánban gyakori a gyerekházasság, amellyel családok közti viták végére tesznek pontot, és az sem ritka, hogy adósságtörlesztés helyett adják férjhez a kislányokat.

A rendőrség lakossági bejelentés alapján lépett közbe csütörtök este. A bejelentő szerint a kislány apja 500 ezer rúpiát - 1,2 millió forintot - kapott volna lánya házasságáért cserébe, de mások szerint az esküvővel a két család között régóta tartó viszálykodást zárták volna le.

"Napok óta nagy mozgolódás volt a ház körül, tegnap este pedig átmentünk és azt láttuk, hogy a kislányt éppen férjhez adják, ezért szóltunk a rendőröknek" - mondta egy helyi lakos pénteken. A kisfiú apját letartóztatták, a kislány apja azonban elmenekült a helyszínről.