Orosz katonák haltak meg egy dél-oszétiai robbantásban

Vágólapra másolva!
Orosz katonák és civilek haltak meg abban a pokolgépes merényletben, amelyet Dél-Oszétiában, az orosz békefenntartók főhadiszállásánál követtek el. A déloszét elnök a grúzokat vádolta, Grúzia viszont állítja, hogy nincs köze a robbantáshoz.
Vágólapra másolva!

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken a grúziai szakadár terület, Dél-Oszétia fővárosában, az orosz békefenntartók főhadiszállásánál: hét orosz katona és két polgári személy meghalt - közölte Marat Kulahmetov, az orosz békefenntartók parancsnoka. A robbantásban heten megsebesültek, őket helikopteren Oroszországba, a védelmi minisztérium kórházaiba vitték. Irina Gaglojeva, a szakadár kormány szóvivője korábban még azt közölte, hogy hat katona halt meg és négy megsebesült, de az áldozatok állampolgárságára nem tért ki.

Eduard Kokojti déloszét elnök a grúz biztonsági szolgálatokat vádolta a merénylet elkövetésével. "A gépkocsi tele volt robbanószerrel. Ezt a merényletet a grúz biztonsági szolgálat követte el. Megismerjük a stílusukat" - mondta Kokojti.

Grúzia tagadta, hogy bármi köze lenne a robbantáshoz. Sota Utiasvili grúz belügyi szóvivő szerint provokáció történt, amelynek az volt a célja, hogy továbbra is Grúziában tartsák az orosz erőket. "Azt akarják elhitetni, hogy nő a feszültség, következésképp az oroszok nem vonulhatnak ki" - mondta Utiasvili.

Az orosz katonák a tervek szerint október 10-én vonulnak ki a Dél-Oszétiával és Abháziával szomszédos területekről. Oroszország augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia és Grúzia szakadár köztársaságokat, miután katonailag beavatkozott a Chinvali elleni augusztus 8-i grúz támadás után. Szeptember 25-én gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a biztonsági szolgálatok székháza előtt Szuhumiban, az abház terület központjában. A robbanásnak nem volt áldozata, de az abház hatóságok akkor is a grúz titkosszolgálatokat vádolták a támadás elkövetésével.