Ciánnal szennyezett felvágottat találtak Japánban

Vágólapra másolva!
Ciánszennyezés miatt több millió csomag felvágottat és pizzát von ki a piacról egy japán húsipari cég. A vállalat egyik gyárának kútjaiba valószínűleg a talajvízből került cián, ami a gyártás során a hústermékekbe is belekerült. Megbetegedést egyelőre nem észleltek a mérgezett élelmiszerek miatt.
Vágólapra másolva!

Fóliacsomagolású hústermékek millióinak piacról való kivonását határozta el az egyik vezető japán húsipari vállalat, miután kiderült: egyik üzemének kútjai ciánnal szennyezettek. A szennyezés főleg felvágottakat és pizzákat érinthet a távol-keleti országban.

Az Itoham Foods Inc. kútjaiban a megengedett mérték háromszorosát elérő mennyiségű ciánt mutattak ki - jelentették a japán lapok vasárnap. Az érintett gyár a Tokió közeli Csiba tartományban található, a létesítmény három kútja közül kettőben mutattak ki ciánt. A veszélyes anyagot a műtrágya gyártásánál használják, és az a talajvízen keresztül juthatott be a kutakba.

A vizet a felvágott gyártásánál használták fel, így valószínűleg belekerült a termékekbe is. A ciánszennyezés miatt összesen 2,7 millió csomag Japánban forgalmazott felvágottat és pizzát von ki a piacról a gyártó. Megbetegedést eddig nem észleltek, a vállalat önként döntött a termék bevonásáról.

Japánban legutóbb a kínai tejtermékek melamin szennyezése miatt rendeltek el termékvisszahívást, pénteken pedig a Nissin Food japán tésztagyár döntött poharas levese visszahívásáról, mivel abban rovarirtószer-maradványt találtak.