Bejelentette a vízummentességet Bush

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök pénteken ünnepélyesen bejelentette, hogy hét ország - köztük Magyarország - polgárai hamarosan vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Egy hónapon belül csatlakozhatunk a vízummentességi programhoz.
Vágólapra másolva!

Újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjesztik a vízummentes beutazás lehetőségét az Egyesült Államokba - jelentette be ünnepélyesen Washingtonban George Bush amerikai elnök. Magyarország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea egy hónapon belül csatlakozhat a vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.

Ezek az országok immár teljesítik azokat a feltételeket, amelyek az amerikai vízummentességi programba való bekerüléshez szükségesek - mondta az elnök a Fehér Ház rózsakertjében tartott ünnepségen. Bush ezután gratulált az érintett nagyköveteknek.

A Bush-kormény a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit jutalmazza, de Lengyelország még nem tudott bekerülni a csoportba.

Két alatt beváltott ígéret

Az amerikai elnök ígérete két év alatt teljesült, Bush 2006 novemberében jelentette be, hogy a vízummentesség kiterjesztését kezdeményezi. Ezt követően szinte az összes magyar-amerikai kétoldalú találkozón szóba került a vízummentesség eltörlése, a politikusok pedig rendre bizakodóan nyilatkoztak a kérdésről, pontos időpontot nem említve.

A tárgyalásoknak végül 2007 tavaszára lett látható eredménye: Magyarország először egy egyetértési memorandumot írt alá az Egyesült Államokkal, amit több adatcsere-megállapodás követetett. Még tavasszal aláírták a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló egyezményt, és arról is megállapodtak, hogy kicserélik az elveszett vagy ellopott útlevelekről szóló adataikat. Az utolsó szükséges megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt október 1-jén írta alá Magyarország és az Egyesült Államok.

Nem sokkal ezután az is kiderült, hogy tíz százalék alatt maradt az elmúlt pénzügyi évben az elutasított magyar vízumkérelmek aránya. Ezzel pedig az utolsó feltétel is teljesült ahhoz, hogy Magyarország csatlakozhasson a vízummentességi programhoz.

Legfeljebb 90 nap vízummentesen

Ahhoz, hogy a magyarok vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba, még egy technikai feltételnek kell teljesülnie: el kell indítani az amerikai utasnyilvántartó rendszert, az ESTA-t.

A vízummentességi programban a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat: egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.

A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly több mint negyvenezren voltak, ami ötezerrel több, mint 2006-ban.

Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról. Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kellett eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia volt részese a programnak.

Az EU többet vár

Az Európai Unió üdvözölte, hogy az Egyesült Államok megszüntette a vízumkényszert hat EU-tagország esetében, de elvárja, hogy Washington gyorsan terjessze ki a kedvezményt a többiekre is, amelyek még nem kapták meg. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a kimaradt hat EU-tagországot - Bulgáriát, Ciprust, Görögországot, Lengyelországot, Máltát és Romániát - a lehető leggyorsabban mentesítsék a vízumkötelezettség alól. Folytatjuk a munkát az amerikaiakkal, hogy kivívjuk ugyanezt az elbánást az EU minden polgárának - jelentette ki Jacques Barrot igazságügyi biztos.