Az USA szerint csökken az ópiumtermelés Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A hivatalos amerikai elentés szerint győzelemre áll Afganisztánban a kábítószer elleni harc, hiszen egyharmadával csökkent az ópiumtermelés. Az ENSZ már kevésbé derűlátó, szerintük csak 6 százalékkal esett vissza a termelés. Az ópium az afgán gazdaság alapja, és ebből finanszírozzák harcukat a tálib lázadók is.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai kormányjelentése szerint majdnem egyharmadával csökkenhet az idei évben az ópiumszármazékok termelése Afganisztánban. A BBC által ismertetett jelentést a Fehér Ház drogstratégiai hivatala készítette, amely szerint a 2007-es 8000 tonnás ópiáttermés 31 százalékkal, 5500 tonnára csökkenhet Afganisztánban.

"Nagy örömmel fogadtuk, hogy a kormány jelentése alapján jelentősen zsugorodik az afgán máktermesztés és feldolgozás" - fogalmazott John Walters, a hivatal vezetője. A hivatalos jelentés hitelességét azonban kétségbe vonja, hogy az ENSZ adatai már korántsem ilyen derülátóak: a világszervezet mindössze 6 százalékos visszaeséssel számol.

Walters szerint a máktermesztés 22 százalékkal csökken, ebben a mutatóban pedig az ENSZ is hasonló adatot vár. A nemzetközi szervezet felmérésében azonban - szemben az amerikaival - a bevetett földek mákhozama nagyobb, mint a korábbi években. Walters szerint a várakozások közötti különbség csupán módszertani eltérésekből adódik. Az elöljáró optimissta: szerinte Afganisztán 34 tartományából 18-ban már egyáltalán nem termesztik a heroin alapanyagát.

A nemzetgazdaság alapja

Afganisztán a legnagyobb ópiumtermelő a világon: 2007-ben az összes ópium és a belőle kivont heroin és morfium mintegy 93 százaléka származott innen. Egyes becslések szerint az ország nemzeti össztermékének harmada kábítószer-termelésből származik, a máktermesztés pedig több mint hárommillió afgánt, a lakosság mintegy tizedét foglalkoztatja.

Az ópiumtermesztés akkora üzlet, hogy már az afgán állami létet fenyegeti. A kábítószer előállítása és kereskedelme érinti a hivatalos szervek jelentős részét, a tartományi kormányzókat, a rendőrséget, és több fontos állami vezetőt is, ideértve állítólag az afgán elnök testvérét is.

Az amerikai beavatkozás előtt az országot uraló tálibok felléptek az ópiumtermesztés ellen, hosszú időn keresztül mégis ügyük finanszírozására használták a kábítószert, és ez most is így van. A mákot az ország főleg déli és keleti tartományaiban termesztik, pontosan azokon a vidékeken, ahol a kormánnyal és a nyugati katonákkal szembeni ellenállás a legerősebb. A jövedelem egy része a tálibokat gazdagítja, akik ebből fizetik a katonáikat, ebből vesznek fegyvereket és ennivalót.