Aláírta a nukleáris szerződést India és az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai és az indiai külügyminiszter aláírta Washingtonban a két ország nukleáris együttműködési szerződését. A dokumentum véget vet az embargónak, amelyet 34 vezettek be India ellen.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és India pénteken Washingtonban aláírta azt a békés célú atomenergetikai együttműködési szerződést, amely engedélyezi, hogy amerikai cégek nukleáris fűtőanyagot, berendezéseket és reaktorokot szállítsanak Indiának.

A szerződést Condoleezza Rice amerikai és Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter írta alá. Előzőleg George Bush amerikai elnök szignózta a dokumentumot szerdán a Fehér Házban 200 vendég részvételével tartott ünnepségen.

A szerződés három évig tartó diplomáciai erőfeszítések eredménye. A Bush-kormány stratégiai fontosságúnak tekinti a szerzősét a Kínával és Pakisztánnal határos baráti demokráciával, az indiai kormány pedig energiahelyzetének javulását várja tőle.

A 2005 júliusában megszületett megállapodás mindkét országban bírálatokat váltott ki. Indiában attól tartanak, hogy az Egyesült Államok fogja diktálni az indiai külpolitikát. Az amerikai bírálók szerint az együttműködés felgyorsíthatja az indiai atomfegyverprogramot, annál is inkább, mivel Újdelhi írta alá az atomsorompó-egyezményt. George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő 2005 júliusában jelentette be, hogy megállapodtak a békés célú nukleáris együttműködésben.

A megállapodás életbe lépéséhez arra is szükség volt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a 45 nukleáris berendezéseket exportáló ország (NSG) jóváhagyja a nukleáris kereskedelem újrafelvételét Indiával, azaz feloldja a 34 éve életbe lépett embargót, amit azután vezettek be, hogy India 1974-ben végrehajtotta végre első atomfegyver-kísérletét.

India, a világ 10. legjelentősebb gazdasága és 3. legnagyobb szennyezőanyag-mennyiséget kibocsátó országa. Kőolajszükségletei 70 százalékát importból fedezi és 60 ezer megawatt nukleáris kapacitást akar létrehozni 100 milliárd eurós beruházással.