Magyar és szlovák párt is feljelenti Slotát

Vágólapra másolva!
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) feljelenti Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét nemzetgyalázás és uszítás miatt - jelentette be kedden az MKP elnöke. Szerdán egy szlovák párt is feljelentette az SNS elnökét. A magyar külügyminisztert vasárnap Hitlerhez hasonlító politikust több szlovák lap is bírálta.
Vágólapra másolva!

Nemzetgyalázás és gyűlöletkeltő uszítás miatt feljelenti a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét. A feljelentésről szóló döntést az MKP elnökségének kedd délutáni ülését megszakítva jelentette be Csáky Pál elnök rövid sajtótájékoztatón. "A demokrácia védelmére rendszeresített intézményrendszer és az emberi méltóság megőrizhetőségének érdekében vagyunk kénytelenek megtenni" - indokolta a feljelentést az MKP elnöke. Ján Slota vasárnap Hitlerhez hasonlította és "nyomorult" asszonynak nevezte Göncz Kingát, a magyar külügyminisztert.

Slota pártjának szóvivője azonnal reagált a feljelentés hírére. Azt mondta: "meglepőnek és sajnálatra méltónak" találja Csáky lépését, melyet "kétségbeesett vagdalkozásnak" nevezett. Szerinte ez "pontos megjelenítője Csáky értelmi színvonalának, egyszersmind azt is bizonyítja, hogy a szlovák parlament képviselőjeként Budapestnek dolgozik".

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) után egy nappal, szerdán egy szlovák politikai erő, a Polgári Konzervatívok Pártja (OKS) is feljelentette Ján Slotát kirohanásai miatt. A döntően az 1989-es rendszerváltás vezetőit tömörítő parlamenten kívüli OKS szerint, ha Slotát ezek után sem marasztalják el nemzetgyalázásért, akkor erre a törvénycikkre nincs is szükség, ezért a parlament mérlegelhetné: nem lenne e ajánlatos az egész törvénycikket minden jogi vonatkozásával együtt törölni a büntető törvénykönyvből.

Szlovák lapok kedden arról írtak, hogy vasárnapi kirohanásával Slota most már túlságosan messzire ment, az újságok nemzetgyalázást és köztörvényes bűncselekményt emlegettek Slota kijelentései kapcsán. A lapok abban is egyetértenek, hogy noha Robert Fico miniszterelnök elhatárolódása nem volt elég határozott.

Fico képtelen Slota ellenében a sarkára állni - írja a SME. A lap azt rótta fel a szlovák kormányfőnek, hogy nem Slota durvaságaitól, hanem Csáky Pál kijelentéseitől, meg a magyar diplomácia ultimátumától "futkos a hátán a hideg", pedig Göncz Kinga nem ultimátumot adott, csupán a magyar kisebbségért aggódó kérdéseket tett fel Pozsonynak.

Veszélyes robbanóanyag keletkezik abból, ha az ember fejében az alkohol a nacionalizmussal vegyül, s a kormányfő még a hátát is kész tartani ezért - írta a magyar-szlovák viszony fejleményeivel több írásban is foglalkozó liberális lap jegyzetírója.

A SME vezető hírmagyarázója, Marián Lesko szerint Slota kijelentései nem csak indulatosak, hanem nemzetgyalázóak is. Lesko idézi a szlovák büntető törvénykönyv idevágó 423. cikkét, amely szerint: "a nemzetgyalázás bűncselekményéért kiróható egy év szabadságvesztés felső határa közszereplő esetében három évre emelkedik." Lesko szerint ha a pozsonyi kormánykoalíció kész megtűrni azt, amit a Btk. nem, "az már szélsőséges közveszélynek" minősül. Lesko megjegyzi: azt, amit Fico Slotának megenged, hajdan a Slotával koalícióban kormányzó Vladimír Meciar sem engedte meg neki.

Nem kímélte Ján Slotát a pozsonyi Pravda sem, gyakori részegségére utalva "Szlopának" nevezte. Slota kijelentései már nem "válaszreakciók" a magyar lépésekre, hanem "a gyűlölet előre megtervezett megnyilvánulásai" a lap szerint.

"Slota már nem csak a Magyar Koalíció Pártjának vezetőit, hanem az egész magyar közösséget sértegeti, és gyalázza a magyar nemzeti jelképeket, a magyarok eredetét...ami elfogadhatatlan. Nem Budapestnek, hanem a szlovák politikusoknak kellene elsőként azt kiáltani, hogy elég volt abból, amit Slota művel. Mert legyen bármilyen is a szlovákiai magyar kisebbség, ez a kisebbség itt van otthon. Tiszteletet, megbecsülést és védelmet érdemel" - írta kedden a szlovák lapban A nyomorult Szlopa című kommentárjában Dag Danis.

Az MKP a rövid keddi sajtótájékoztatóján szó volt a magyar iskolások tankönyveiről is. Megengedhetetlennek nevezték, hogy a szlovákiai helységneveket és földrajzi jelöléseket csakis szlovákul illesszék be a magyar iskolások tankönyveibe, ahogy azt a negyedik osztályosoknak szánt honismereti tankönyvvel megtették. A tankönyvet a magyar szülők és pedagógusok szerdán postázzák és visszaküldik a tárcának, az MKP pedig már a következő parlamenti ülésen beterjeszti az oktatási törvény módosítását célzó indítványát - közölte az MKP kedden.