Elítélték a temesvári felkelés leverőit

Vágólapra másolva!
Másodszori nekifutásra 15 év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság azt a két tábornokot, akiknek parancsára 1989-ben a katonaság a temesvári felkelőkre lőtt. Mihai Chitact és Victor Athanasie Stanculescut minősített emberölésben találta vétkesnek a bíróság. Mindkettőjüket elítélték már korábban is, mégsem töltötték le börtönbüntetésüket. 
Vágólapra másolva!

Jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Mihai Chitac és Victor Athanasie Stanculescu nyugalmazott tábornokokat, akik az 1989-es temesvári felkelés áldozataiért felelősek. A bíróság szerdai ítéletében elutasította a minősített emberölésben bűnösnek talált két tábornok fellebbezését.

A legfelsőbb bíróság alacsonyabb szintű illetékes bírói tanácsa még 2007 áprilisában ítélte 15-15 év börtönbüntetésre a két tábornokot, és öt évre megvonta tőlük egyes jogaikat. Az elítélteknek kártérítést is fizetniük kell. A szerdai ítélethirdetésen csak Chitac volt jelen, a 80 év fölötti Stanculescu betegségre hivatkozva távolmaradt.

A két tábornok fölött már másodszor ítélkezett a legfelsőbb bíróság, amely 2000-ben szintén 15-15 év börtönre ítélte őket. Egy évvel később azonban az akkori főügyész semmisségi keresetet nyújtott be, ezért a temesvári felkelés perét újra kellett kezdeni. A korábbi ítéletet követően a két tábornok közül csupán Chitac töltött néhány hónapot börtönben, de szívbetegségre hivatkozott, így kiengedték. Stanculescu viszont az ítélet végrehajtása elől külföldre menekült, és csak 2001-ben tért haza, amikor felfüggesztették büntetését.

Az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelésben hetvenkét embert meggyilkoltak, 253-an pedig megsebesültek, miután a tábornokok parancsára a hadsereg a tömegbe lőtt.