Meghalt Suharto indonéz exdiktátor

Vágólapra másolva!
Vasárnap 86 éves korában meghalt Suharto, egykori indonéz diktátor. Az országot több mint harminc évig kormányzó vezetőt sikkasztással, és politikai ellenfelei meggyilkoltatásával vádolták, de már nem tudták felelősségre vonni megromlott egészségi állapota miatt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt vasárnap Suharto volt indonéz elnök - jelentették be annak a jakartai kórháznak az orvosai, ahol a 86 éves exdiktátort kezelték. A reggeli órákban hirtelen ismét rosszabbodott állapota, majd válságosra fordult. A BBC szerint több szerve is felmondta a szolgálatot, majd kómába esett. A jakartai kórházban hat gyermeke volt mellette. Halála helyi idő szerint 13.10-kor következett be.

Suhartót január 4-én szállították egy jakartai kórházba vérszegénység, tüdő- és vesebántalmak, valamint alacsony vérnyomás miatt. Állapota azóta hol jobb, hol rosszabb volt.

Az Indonéziát 33 évig kemény kézzel kormányzó diktátor 1998-ban távozott a hatalomból tömegtüntetések hatására. Suhartót politikai ellenfelei meggyilkoltatásával és dollármilliók elsikkasztásával vádolták. Ügyvédei azonban sikeresen hivatkoztak arra, hogy egyre romló egészségi állapota miatt nem lehet felelősségre vonni - írja a BBC.