Bíróság elé állították Jaruzelskit a szükségállapotért

Vágólapra másolva!
Az 1981-ben bevezetett szükségállapot miatt indult per Wojciech Jaruzelski egykori kommunista tábornok ellen Varsóban. A volt vezetőt saját kommunista alkotmányának megsértésével vádolják. Azzal védekezik, hogy ha nem lép fel az ellenzékkel szemben, akkor a szovjetek teszik meg azt.
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődött Lengyelországban a Wojciech Jaruzelski egykori tábornok elleni per. A tábornok és nyolc másik egykori lengyel vezető ellen ezért indítottak eljárást, mert 1981-ben szükségállapotot vezettek be az országban, és az ellenzéki Szolidaritás mozgalom ellen indított leszámolásban több tucat ember halt meg.

Ha bűnösnek találják, 10 év börtönre is ítélhetik a 84 éves, rossz egészségi állapotban lévő egykori tábornokot - írja a BBC News. A pénteki nyitó tárgyaláson Varsóban Jaruzelski és három másik társa jelent meg a bíróság előtt. A többiek egészségi állapotukra hivatkozva maradtak távol.

Az ügyészek szerint a vádlottak saját kommunista alkotmányukat is megsértették, amikor egy "bűnöző katonai szervezetet" hoztak létre, hogy rendkívüli állapotot vezessenek be 1981 decemberében. Ez az első alkalom, hogy Lengyelországban per indul egykori kommunista vezetők ellen.

Jaruzelski tábornok azzal védekezik, hogy azért rendelte ki a tankokat a varsói utcákra 1981 decemberében, hogy elkerülje a szovjet megszállást. Azt állítja, ha nem lép a Szolidaritás ellen, akkor a szovjet csapatok tették volna meg azt. Felmérések szerint a lengyelek többsége hisz neki - írja a BBC News.