Kilép az ukrán kormányból Juscsenko pártja

Vágólapra másolva!
Újabb kormányválságba sodródhat Ukrajna, miután Viktor Juscsenko pártja felmondta a koalíciót Julija Timosenko kormányfő pártjával. A döntés előzménye, hogy a miniszterelnök pártja az ellenzékkel összefogva korlátozta az elnök hatáskörét. Juscsenko szerdán puccskísérlettel vádolta meg ellenfeleit.
Vágólapra másolva!

A kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött a Viktor Juscsenko ukrán államfőt támogató párt, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ). A kilépést a párt 72 parlamenti képviselőjéből 39 szavazta meg - jelentette be Olesz Donij, a párt egyik képviselője. A döntés, amely tíz nap múlva lép életbe, valószínűleg újabb kormányválságba sodorja az országot - amennyiben addig vissza nem vonják.

Az NU-NSZ Julija Timosenko miniszterelnök tömbjével (BJuT) alkotja a koalíciót. A párt arra reagálva döntött így, hogy a törvényhozás kedd este a BJuT és az oroszajkú ellenzék szavazataival jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára megkurtítja a hatalmát. A tervezet parlamenti szavazásáról az NU-NSZ képviselői tiltakozásul kivonultak.

A bejelentésre reagálva Viktor Juscsenko ukrán államfő puccskísérlettel vádolta meg szerdán politikai ellenfeleit. Juscsenko tévébeszédében azt mondta: a parlamentben "politikai és alkotmányellenes puccs kezdődött". Bejelentette, amennyiben a törvényben megszabott tíz napon belül nem alakul meg az új parlamenti kormánykoalíció, akkor élve alkotmányos jogával feloszlatja a törvényhozást.

Juscsenko és Timosenko között a viszony a tavalyi év vége óta egyre csak romlott. Az elnök nemrég odáig ment, hogy Moszkva javára történő hazaárulással vádolta meg a kormányfőt, mert nem ítélte el Oroszország grúziai beavatkozását.