Új magyar központról beszélt Göncz Kinga az ENSZ-ben

Vágólapra másolva!
Beszédet mondott Göncz Kinga külügyminiszter szombaton az ENSZ Közgyűlés általános vitája keretében. A politikus több nemzetközi kérdést is sorra vett, és bejelentette, hogy tervezik egy népirtás-ellenes központ létrehozását Budapesten.
Vágólapra másolva!

Göncz Kinga külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésében szombaton New Yorkban bejelentette: Magyarország megvalósíthatósági tanulmányt készít arról, hogy Budapesten nemzetközi központot hozzanak létre "a népirtás és a tömeges atrocitások megakadályozására". A külügyminiszter annak fontosságáról beszélt, hogy a különböző válsághelyzetekben, így a természeti katasztrófáknál sehol se akadályozzák a humanitárius szervezetek szakembereinek bejutását az adott térségbe. Kiemelte ezen kívül az emberi jogok - köztük a fogyatékkal élők, a nők, valamint a kisebbségek jogainak - tiszteletben tartását.

A külügyminiszter felszólalásában részletesen foglalkozott a Nyugat-Balkánnal, valamint a grúz helyzettel is. Mint mondta, veszedelmes példa, ha fegyveres erőt vetnek be a területi viták megoldására, az ilyen eljárás ugyanis további bonyodalmakat válthat ki az övezetben és azon túl is.