Bush titokban engedélyezett pakisztáni rajtaütéseket

Vágólapra másolva!
Titokban engedélyezte George Bush amerikai elnök, hogy az amerikai szárazföldi csapatok hadműveleteket hajtsanak végre Pakisztánban - írja a New York Times. Pakisztáni katonai vezetők szerint az Egyesült Államok megsérti az ország szuverenitását, amit bármi áron meg fognak védeni.
Vágólapra másolva!

Titokban hagyta jóvá George Bush amerikai elnök még júliusban, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi hadműveleteket hajtson végre Pakisztánban, méghozzá a pakisztáni kormányzat előzetes engedélye nélkül - írja a New York Times magas beosztású amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A kényes téma miatt nevük említése nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint nem is fogják a pakisztáni kormány engedélyét kérni a dél-ázsiai ország területén végrehajtott akciókhoz, mindössze értesítik a szövetséges kormányt a hadműveletekről. A lap szerint Bush rendelkezése a válaszlépés arra, hogy a Fehér Ház szerint Iszlámábádban nincs kellő akarat és erő a terroristák, illetve a tálib fegyveresek elleni harchoz, főként a pakisztáni törzsi területeken. Egyben azt is mutatja, hogy Washington egyre bizalmatlanabb a pakisztáni hadsereggel és titkosszolgálat tevékenységével kapcsolatban.

A lap szerint pakisztáni katonai vezetők szerdán azt közölték, nem tudják elfogadni, ha amerikaiak rajtaütéseket hajtanak végre a területükön, és "bármi áron" meg fogják védeni az ország szuverenitását.

Pár nappal ezelőtt amerikai, pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéták csapódtak be Pakisztán északnyugati részén, Mirámsáh város, Észak-Vazirisztán törzsi terület székhelye térségében, közel az afgán határhoz. Pakisztáni katonai források szerint legalább tizenhárom ember meghalt és mintegy húsz megsérült a robbanásokban. Ezt megelőzően is több rakétacsapást mértek az amerikaiak pakisztáni területen lévő célpontokra - pilóta nélküli repülőgépek bevetése mellett - földi erőik bevonásával a tálibok feltételezett állásai ellen. A pakisztáni kormány tiltakozott az Egyesült Államoknál a területén végrehajtott amerikai katonai akciók miatt.

A feltételezések szerint pakisztáni törzsi területeken húzza meg magát az Afganisztánban harcoló tálibok sok fegyverese, de itt rejtőzködik az al-Kaida vezetése, köztük Oszama bin Laden is. A nehezen megközelíthető törzsi területeken nem érvényesül a pakisztáni kormány hatalma, inkább a törzsi vezetők szava számít. Az Egyesült Államok szerint a pakisztáni vezetés és a titkosszolgálat évekig kettős játékot játszott: látszólag üldözte, valójában azonban megtűrte a törzsi területre befészkelődő radikálisokat.