Ukrán hajót foglaltak el szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Szomáliai kalózok csütörtökön elfoglaltak egy ukrán teherhajót, mely fedélzetén harckocsikat és katonai rakományt szállított. A hajó a kenyai Mombasa kikötőjébe tartott, jelenleg nem lehet tudni, hol van.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön szomáliai kalózok eltérítették az ukrán Faina nevű teherhajót, mely mintegy 30 darab T-72 típusú harckocsit és további tankalkatrészeket szállított, jelentette az orosz Interfax hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva. A fegyveres kalózok szokás szerint kisebb méretű, de nagy sebességű hajókkal támadtak a teherhajóra. Kenyai hatóságok értesülései szerint a teherhajó a Baltikumból tartott a kenyai Mombasa kikötővárosba.

A hírek szerint a fedélzeten 21 ember tartózkodott. A kapitány rádión jelezte, hogy három, felfegyverezett embereket szállító hajó közeledik a Fainához, majd megszakadt a kapcsolat, jelentette a kijevi külügyminisztérium.

Az ukrán teherhajó a Balti-tengerről indult, szeptember 27-re várták Mombasa kikötőjébe, ahol több mint 2 ezer tonnányi rakományt kellett volna partra tennie. Egyelőre nem lehet tudni, hova vitték.

Kalóztámadások gócpontja

A szomáliai a világ legveszélyesebb vizei közé tartozik, az elmúlt hónapokban is több kalóztámadás történt a területen.
Egy héten belül két görög teherhajót is megtámadtak és elfoglaltak kalózok. Nyáron két német vitorlást raboltak el Szomália partjainál és tartottak hetekig fogva. Miután Puntland partjainál 30 francia kommandós kiszabadított egy túszul ejtett francia házaspárt - akikért a kalózok egymillió dollárt követeltek -, a francia igazságszolgáltatás hat elkövető ellen emelt vádat. A hat kalózt életfogytig tartó büntetés fenyegeti.

A hatóságok tehetetlenek a kalózokkal szemben

A szomáliai kalózok jelenleg több mint egy tucat elrabolt hajót tartanak fogva Eyl nevű városban lévő bázisukon, mely a Puntland nevű országrész félig autonóm területén található. A helyi hatóságok azt állítják, tehetetlenek a kalózokkal szemben, akik nagyon megerősödtek.