14 halott egy horvát buszbalesetben

Vágólapra másolva!
Tizennégy ember meghalt, több mint harmincan pedig megsérültek egy buszbalesetben Horvátországban. A szlovák rendszámú busz 49 idősebb utast szállított, akik nyaralni igyekeztek. A tragédia okait egyelőre nem ismerik. Eddig ez volt a legsúlyosabb közúti baleset, ami Horvátországban, az adriai szakaszon történt.
Vágólapra másolva!

Tizennégyen meghaltak és több mint harmincan megsérültek, amikor vasárnap reggel 6 óra után baleset ért egy szlovák autóbuszt Horvátországban, az A1-es autópályán - közölte a zágrábi belügyminisztérium. A Split felé haladó, döntően kassai és Kassa-környékbeli nyaralásra utazó, 49 idősebb embert szállító autóbusz nekihajtott az autópályát átívelő híd betonpillérének.

A horvát rendőrség szóvivője az AFP-nek elmondta, ez a legsúlyosabb baleset, ami valaha Horvátország adriai szakaszán történt. A pozsonyi külügyi szóvivő szerint a sérülteket megpróbálják hazaszállítani, hogy szlovákiai kórházakban kapjanak ellátást. A szállítható sebesültek - összesen 26 ember - vasárnap este érkeztek Kassára, őket a szlovák kormány különgépe szállította haza. A hazatértek többsége könnyebb sérüléssel, kisebb részük épségben élte túl a balesetet. Kilenc sérültet három különböző horvátországi kórházban ápolnak, hazatérésük időpontját egyelőre nem lehet megmondani.

A súlyos baleset okait egyelőre nem ismerik, de valószínűsíthető, hogy a volán mögött ülő gépkocsivezető elaludt. Az autóbusz egyik sofőrje szörnyethalt, másiknak mindkét lábát amputálni kellett. A baleset másik lehetséges okaként az autóbusz hátsó kerekének durrdefektjét jelölik meg. A túlélők elmondása szerint az ütközést megelőző pillanatokban többen hallották a kerék durranásának hangját.

Stipe Mecic horvát elnök vasárnap délelőtt részvéttáviratot küldött Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, aki időközben az áldozatok hozzátartozói felé nyilvánította ki részvétét.