Bocsánatot kért a zsidózó szlovák miniszter

Vágólapra másolva!
A nácikat támogató zsidókhoz hasonlította az őt maffiakapcsolatokkal vádoló képviselőt a szlovák igazságügyi miniszter. Később Stefan Harabin a parlamentben kért bocsánatot, miután kifütyülték a pozsonyi Holokauszt-emlékműnél.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan kért bocsánatot szerdán a szlovák parlamentben Stefan Harabin igazságügyi miniszter "az illetlen szavakért", de említés nélkül hagyta a személyesen sértett ellenzéki képviselőt, Daniel Lipsicet. Harabin a múlt héten a leváltását kezdeményező Lipsicnek szegezte a kérdést, hogy "nem szégyelli-e ősei hitvallását", illetve azt mondta, a képviselő viselkedése "azokra a nácikra emlékeztet, akik annak ellenére, hogy zsidó felmenőik voltak, a fasizmus iránti hűségüket bizonyítandó, ártatlan gyermekek, nők és aggok lemészárlásában vettek részt".

Az ügyben Harabin pártjának (Néppárt-HZDS) elnöke, Vladimír Meciar is vétkes, aki azt kérdezte Lipsictől, hogy nem Lipsteinnek hívták-e az őseit, mert az ő barátját egy ilyen nevű személy szorongatta meg a kommunista időkben büntetőtáborként működő jáchymovi uránbányában.

Lipsic azért kezdeményezte - sikertelenül - a miniszter leváltását, mert gyanúja szerint az albán drogmaffia vezetőjével állt megengedhetetlen ismeretségben. "Lecsukatlak, te szarházi" - vetette oda a miniszter a képviselőnek. Harabin ezt a mondatot letagadta, majd amikor hangfelvétellel bizonyították, akkor elismerte.

Stefan Harabint zsidó és civil értelmiségi szervezetek élesen bírálták, a közjogi méltóságokat pedig elhatárolódásra szólították fel. Az értelmiségiek Robert Fico kormányfőhöz írt nyílt levelükben nem csak a Harabin részéről tanúsított antiszemitizmustól való elhatárolódást kérték, hanem azt is, hogy határolódjon el koalíciós partnere, Ján Slota durva magyarellenes megnyilatkozásaitól is. Az utóbbinak Fico - mint még soha - ezúttal sem tett eleget.

A történtek után Harabin kedden elment a pozsonyi Holokauszt-emlékműnél rendezett megemlékezésre, ahol kifütyülték. "Nyilvánosan akarok bocsánatot kérni az illetlen szavakért. Az ilyen kijelentéseknek valóban nincs helyük a parlamentben. Ha valakit hirtelen haragomban véletlenül megsértettem, akkor elnézést kérek" - fogalmazott szerdán a parlament ülésén Harabin, aki azonban határozottan tiltakozott az ellen, hogy szavait az antiszemitizmussal rokonítsák.