Szíria békeajánlatot tett Izraelnek

Vágólapra másolva!
Békemegállapodási javaslatot tett török közvetítőkön keresztül Szíria Izraelnek - jelentette be csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai elnök. A két ország az 1973-as háború óta hivatalosan még mindig hadban áll egymás a két ország.
Vágólapra másolva!

Szíria békemegállapodási javaslatot tett Izraelnek török közvetítőkön keresztül, és várja a zsidó állam válaszát, mielőtt közvetlen tárgyalásokat kezdenének - jelentette be csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai elnök.

A szíriai-izraeli tárgyalások eddig közvetetten folytak török közvetítéssel. Az államfő nem beszélt arról, mit tartalmaz a javaslat. Aszad szerint a tárgyalások jövője az izraeli kormányfő személyétől függ, attól, hogy az új miniszterelnök hajlandó lesz-e tárgyalni a békéről. Ehud Olmert pártja ebben a hónapban tart elnökválasztást, és a Kadima új vezetője lehet az új miniszterelnök is.

A nyolc éve egyszer már befagyasztott tárgyalások legfontosabb témája az Izrael által 1967-ben megszállt, 1981-ben pedig annektált Golán-fennsík hovatartozása. A Golán-fennsík tetejéről be lehet látni (és lőni) Izrael egész északi részét. Az 1967-es hatnapos háború előtt a szíriai hadsereg tüzérségi állásokat épített ki, amelyekkel tűz alatt tarthatták a zsidó településeket. 1967-ben ezért döntött úgy az izraeli hadsereg, hogy keretében elfoglalja azt. Az 1973-as Jom Kippur háború óta pedig hivatalosan még mindig hadban áll egymás a két ország.

Izrael számára aggasztó kérdés Szíria feltételezett nukleáris programja is. Szíria feltételezett nukleáris létesítményei ellen tavaly szeptemberben intézett légitámadást az izraeli légierő. A két országnak meg kell egyeznie vízjogi kérdésekről is, hiszen a fennsík tövében fekvő tó Izrael legfontosabb édesvízforrása, a tavat pedig a hegyekben eredő vízfolyások táplálják. Ha a fennsík visszakerülne Szíriához, ki kellene költöztetni több mint 16 ezer zsidó telepest is.