Robbantássorozat rázta meg az indiai fővárost

Vágólapra másolva!
Robbantások sorozatát követték el Újdelhiben szombaton. Az indiai fővárosban legalább tizennégy ember meghalt és több mint negyven megsebesült. A merényletet egy indiai iszlamista csoport vállalta magára.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb öt pokolgép lépett működésbe alig néhány perc eltéréssel Újdelhi központjában, három zsúfolt üzleti negyedben - adták hírül helyi rendőrségi források szombaton. Két másik, kis hatóerejű robbanószerkezetet is találtak, de ezeket még idejében sikerült hatástalanítani.

A rendőrség és szemtanúk egyaránt arról számoltak be, hogy a pokolgépeket szemetesládákban rejtették el. Kettőt a főváros szívében lévő, üzletei és éttermei miatt a turisták körében is népszerű Connaught téren és környékén, egy parkban és egy metróbejárat közelében robbantottak, a többit bevásárlóktól nyüzsgő piacokon a központ más részein helyeztek el a merénylők.

"A robbanásokat pokolgép okozta" - erősítette meg Rádzsán Bhagat, az újdelhi rendőrség szóvivője. Hozzátette, hogy a merényletsorozatot nyilvánvalóan összehangoltan követték el, további részleteket a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva egyelőre nem közölt. A 14 halálos áldozatról és a több mint 40 sebesültről Y. S. Daval rendőrfőnök számolt be újságíróknak, de helyi televíziók 20 halottról és 70 kórházba szállított sebesültről tudnak.

A CNN-IBN helyi televízió szerint az Indiai Mudzsahidok iszlamista csoport követte el a merényletsorozatot. A tévé nem sokkal a robbantások előtt kapott egy e-mailt, amelyben az állt, hogy "Allah nevében, az Indiai Mudzsahidok ismét visszavágnak. Tegyetek, amit
akartok. Állítsatok meg minket, ha tudtok."

Az iszlamista csoport májusban hallatott magáról először, amikor magára vállalta a nyugat-indiai Dzsaipurban elkövetett robbantássorozatot, amelynek 61 halálos áldozata volt. Az Indiai Mudzsahidok jelentkeztek a Gudzsarát szövetségi államban júliusban végrehatott sorozatos robbantások elkövetőjeként is. A merényletekben legalább 45 ember vesztette életét.

A rendőrség szerint az Indiai Mudzsahidok a betiltott Indiai Diákok Iszlám Mozgalma elnevezésű szervezetből nőtt ki, s valószínűleg a szomszédos Pakisztánban és Bangladesben működő fegyveres csoportoktól kap támogatást és kiképzést.