Pokolgép robbant Damaszkuszban

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a szíriai főváros, Damaszkusz déli részén, tizenhét ember meghalt, tizennégy megsebesült - közölte a szír állami televízió.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint kétszáz kilogramm robbanóanyag volt a járműben. A robbanás a főváros déli részén történt egy autóúton, amely Szajjida Zeinab - egy, az iráni és libanoni síita zarándokok körében népszerű szenthely - felé vezet. Az áldozatok mind polgári személyek - hangzott el a tévében.

Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a merénylet célpontja. Egy kereskedelmi adó értesülése szerint a merénylők a biztonsági erők egyik létesítményénél hozták működésbe a robbanószerkezetet.

Szemtanúk szerint a területet a biztonsági erők lezárták.

Ez az első merénylet a Hezbollah-parnacsnok meggyilkolása óta

Ez volt az első pokolgépes merénylet a szíriai fővárosban azóta, hogy ez év februárjában autóba rejtett robbanószerkezettel meggyilkolták Emád Mugnijét, a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai parancsnokát. Másfelől évtizedek óta a legsúlyosabb merénylet volt Damaszkuszban.

Szeptember 22-én a libanoni hatóságok arról számoltak be, hogy Szíria csapaterősítést küldött a libanoni határra belbiztonsági okokból. Egy libanoni katonai szóvivő akkor azt mondta, hogy a szíriai hadsereg különleges erőinek mintegy tízezer katonája állomásozik Abbúdíja körzetében a határ mentén. Hozzátette ugyanakkor: Damaszkusz megerősítette, hogy csupán belbiztonsági lépésről van szó, amely nem terjed túl Szíria területén, és nem irányul Libanon ellen.