Állítólag lelőttek egy orosz kémrepülőt Grúziában

Vágólapra másolva!
Orosz kémrepülőt lőtt le a grúz hadsereg - jelentette be kedden Grúzia belügyminisztériuma. A robotgép a kaukázusi ország légterében, vélhetően a grúz területen áthúzódó olajvezetékek körül kémkedett, amikor megsemmisítették. Oroszország tagadja a hírt.
Vágólapra másolva!

A grúz hadsereg lelőtt egy orosz felderítő robotrepülőt, amely grúz terület felett repült át - jelentette be a grúz kormány. A gép a belügyminisztérium közlése szerint Gori városa mellett zuhant le, a déloszét szakadár köztársaság határától mintegy 30 kilométerre délre - írja a BBC.

Sota Utiasvili grúz belügyi szóvivő közölte, hogy az orosz robotrepülő felderítést végzett hétfőn reggel, egy grúz járőr azonban észrevette és lelőtte. Grúzia úgy véli, hogy azt a területet ellenőrizték az orosz kémrepülővel, amelyen át a Bakut és Szupszát összekötő olajvezeték húzódik.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője határozottan tagadta a grúz fél állítását a kémrepülőgép lelövéséről, és újabb sajtóprovokációnak nevezte azt. Grúzia egyelőre nem mutatott fel bizonyítékot a gép lelövésének alátámasztására.

A háború is így kezdődött

A felderítő repülők fontos szerepet játszottak a Grúzia és Oroszország közötti feszültség kiéleződéseben, amely augusztusban a két ország közötti háborúhoz vezetett. Májusban Grúzia nyilvánosságra hozott egy videfelvételt, amelyen állítólag egy orosz vadászgép volt látható, amint lelő egy grúz kémrepülőt Abházia, az egyik grúziai szakadár köztársaság fölött.

A grúzok szerint Oroszország ezzel megsértette Grúzia területi integritását; az oroszok tagadták az esetet, noha azt az ENSZ ellenőrei is megerősítették. Előzőleg, a hónap elején még abház harcosok jelentették be, hogy lelőttek két grúz felderítő robotrepülőt, de akkor Grúzia ezt tagadta. Oroszország júliusban ismerte el, hogy vadászgépei átrepültek Dél-Oszétia, a másik szakadár tartomány légterén.

A két ország közti feszültség akkor vált nyílt, fegyveres konfliktussá, amikor Grúzia erővel próbálta újra megszilárdítani pozícióját Dél-Oszétiában. Erre válaszul az orosz hadsereg is megindult, és kisöpörte a grúz csapatokat mindkét szakadár területről. A konfliktust végül fegyverszünet zárta, és megegyezés született EU-ellenőrök bevonásáról is, akik októberben érkeznek a térségbe.

Oroszország az utóbbi időben igéretéhez híven megkezdte visszavonulását a grúz területekről a két ország között létrejött fegyverszüneti megállapodás alapján, de közben a nemzetközi közösség rosszallása ellenére elismerte a Grúzia részét képező két szakadár köztársaság, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.