Felturbózza nukleáris elrettentő erejét Moszkva

Vágólapra másolva!
Új, cirkálórakétákkal felszerelt atommeghajtású tengeralattjárókat, új típusú hadihajókat, részben űrbe telepített légvédelmi rendszert tervez 2020-ig létrehozni Oroszország - közölte Dmitrij Medvegyev orosz államfő.
Vágólapra másolva!

"Garantáltan elrettentő nukleáris rendszert" hoz létre 2020-ig Oroszország - jelentette be pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Az elnök utasította a fegyveres erők vezetőit, hogy decemberig készítsenek tervet a korszerűsítési munkákra.

Medvegyev részletesen felsorolta a fejlesztési területeket a szövetségi katonai körzetek parancsnokai előtt mondott orenburgi beszédében. Az atommeghajtású tengeralattjárókat manőverező robotrepülőgépekkel ("cirkálórakétákkal") szerelik fel, de építenek többcélú atomtengeralattjárókat, és új típusú hadihajók sokaságát állítják hadrendbe. Új légvédelmi rendszert is fejlesztenek űrbe telepített elemek alkalmazásával. A fejlesztési terv azt is előirányozza, hogy minden egységet állandó készenléti állapotban kell tartani.

Medvegyev szerint a dél-oszétiai események rávilágítottak, hogy bármikor váratlanul kitörhet egy háború, a parázsló konfliktusok háborús tűzvésszé fajulhatnak. Oroszországnak prioritásai közé kell sorolnia a haderők korszerűsítését - mondta.

Az amerikai nukleáris elrettentő erő roppant hatékony, a tervezett orosz intézkedések nem érintik majd az erőegyensúlyt a nukleáris elrettentés terén - mondta Medvegyev bejelentése reagálva Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Moszkva az utóbbi időben folyamatosan azzal vádolta az USA-t, hogy új fegyverkezési versenyt szít rakétavédelmi rendszere egyes elemeinek Cseh- és Lengyelországba telepítésével, és azzal fenyegetett, hogy kénytelen lesz erre válaszolni - írja a BBC News.