Vágólapra másolva!
Legalább húsz ember meghalt, mintegy harminc pedig megsebesült hétfőn az iraki Dijála tartományban egy öngyilkos merénylet következtében.
Vágólapra másolva!

A női öngyilkos merénylő az iftár idejét választotta ki tettének elkövetéséhez. (Az iftár az az ünnepi vacsora, amellyel a muzulmánok megtörik a böjtöt, lezárják a ramadánt, a böjti hónapot.) Egy volt rendőrparancsnok házában robbantotta fel a testére erősített szerkezetet a Baakúba tartományi székhelytől délre fekvő Bala Druz településen.

Sokan tartózkodtak a házban, mert az exrendőr éppen vendégül látta rokonait és barátait az ünnepi vacsorára, azt is ünnepelve egyúttal, hogy aznap szabadult ki az amerikaiak börtönéből, ahol egy évig tartották fogva - közölte az iraki biztonsági erők egy tábornoka, az iraki hadsereg Dijála tartománybeli alakulatainak főparancsnoka.

A Bagdadtól északkeletre fekvő Dijála tartomány Irak egyik legveszélyesebb térsége. Kormányellenes felkelők csoportjai és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének osztagai számos támadást intéznek ott az iraki kormány csapatai és az Irakban állomásozó amerikai erők ottani alakulatai ellen.

Az al-Kaida gyakran választja ki merényleteinek célpontjául azokat a helyi szunnita muzulmán fegyvereseket, akik korábban felkelők voltak, de átálltak az iraki kormány oldalára, és anyagi támogatást fogadnak el az amerikaiaktól.