Nem volt fegyver a repülőről lerángatottak lakásán

Vágólapra másolva!
Nem találtak sem fegyvert, sem más veszélyes eszközöket annak a két szomáliai származású fiatalembernek az átkutatott Köln melletti lakásán, akiket egy Amszterdamba induló repülőgépen merényletkísérlet gyanúja miatt vettek őrizetbe - közölték szombaton a német hatóságok.
Vágólapra másolva!

A két fiatalembert, akik közül az egyik német állampolgár, pénteken reggel tartóztatták le a KLM Köln-Amszterdam járatán, közvetlenül annak felszállása előtt. A hatóságok szerint mindketten olyan búcsúlevelet írtak, amelyben kijelentették, hogy harcolni akarnak a dzsihádban, és meghalni egy terrorista támadásban. Ennek ellenére a biztonsági szervek nem tartják valószínűnek, hogy a gép elrablását tervezték volna. A két férfi repülőjegye amszterdami átszállással Ugandába szólt.

Mindazonáltal mindkettőt egyelőre őrizetben tartják, a bonni ügyészség még vizsgálja az esetleges vádemeléshez szükséges bizonyítékokat, köztük elektronikus adatokat.

Nem ez az első gyanús eset

Németországban, a Saar-vidéken egy évvel ezelőtt három terroristát vettek őrizetbe, mert alapos gyanú merült fel ellenük, hogy autóba rejtett pokolgépekkel nagyszabású terrortámadásokra készültek Németországban lévő amerikai érdekeltségek ellen. Németország számos iszlamista mozgalom céltáblái között szerepel, és az ezredforduló óta több terrorsejtet göngyölítettek fel területén.

Ebben a hónapban a szövetségi államügyészség már beszámolt három terroristagyanús személy - két török és egy afgán származású német állampolgár - letartóztatásáról. Ketten közülük feltehetően szintén az Iszlám Dzsihád Unió tagjai, a harmadik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat is Németországban, Hamburgban készítette elő egy terrorsejt Mohammed Atta, az egyik öngyilkos merénylő irányításával.