Moszkva nem tekinti többé grúz elnöknek Szaakasvilit

Vágólapra másolva!
Az orosz államfő szerint Moszkva nem tekinti többé grúz elnöknek Mihail Szaakasvilit. "Csődbe vitte tetteivel hazáját" - mondta Dmitrij Medvegyev kedden a grúz államfőről az olasz RAI közszolgálati rádió- és televízió-állomásnak adott nyilatkozatában. Tbiliszi a legitim grúz vezetés "megdöntésére" irányuló erőfeszítésnek minősítette Medvegyev nyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

"Számunkra ő nem is létezik, politikai hulla" - közölte az interjúban, amelyet Fekete-tenger parti nyári rezidenciáján, Szocsiban adott. Az orosz elnök szerint a tbiliszi vezetőknek nyújtott "kritikátlan amerikai támogatás" hozzájárult a grúziai konfliktus kirobbanásához. Az Egyesült Államok segítette Grúziát katonapolitikai irányelveinek kidolgozásában, tömte pénzzel és fegyverekkel - mondta Medvegyev a RAI tévéhíradójának.

"Sajnos, egy ponton biankó csekket adtak Szaakasvilinek bármilyen akcióra, beleértve a katonait is, s ez agresszióra vezetett. Úgy gondolom, amerikai partnereinknek ideje átértékelniük kapcsolataikat a jelenlegi (grúz) rezsimmel, ha másért nem, hát azért, mert Szaakasvili nagyon kínos helyzetbe hozta Grúziát" - mondta.

Alexandr Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára úgy reagált az orosz elnök szavaira: "rendkívül sajnálatos, hogy egy nagy ország vezetője egy civilizált világban elfogadhatatlan módszerekkel próbálja meg aláaknázni a legitim grúz vezetést". A grúz elnök demokratikusan megválasztott vezető, ő és kormánya népe és a nemzetközi közösség támogatását élvezi - hangsúlyozta Lomaia.

Oroszország nem tart attól, hogy kizárják a Nyolcak csoportjából (G8) - jelentette ki az interjú egy másik részében, az ilyen értelmű nyugati felvetésekre reagálva.

Mások között John McCain, az amerikai republikánusok leendő elnökjelöltje vetette fel, hogy ki kellene zárni Oroszországot a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő G8-ból. Azzal érvelt, hogy az orosz állam tekintélyuralmi rendszerré vált. Az orosz elnök szerint McCain egyszerűen csak azért mondta ezt, mert úgy gondolta, hogy növelheti vele hazai népszerűségét, javíthatja választási esélyeit a grúziai válság kihasználásával.

Kevéssel korábban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egyenesen azzal vádolta a washingtoni kormányt, hogy ő provokálta ki a grúziai konfliktust, mert előnyösnek látta a dolgok ilyetén alakulását a republikánus párti jelölt elnökválasztási esélyeire nézve. Washington határozottan visszautasította Putyin vádját.