Népszavazással oldaná meg a válságot a thai kormány

Vágólapra másolva!
Népszavazás elrendelésével oldaná meg az immár három hónapja tartó belpolitikai válságot a thaiföldi kormány. A tüntetők miatt a hivatalába visszatérni képtelen Szamak Szundaravedzs kormányfő azt ígérte a CNN-nek, hogy nem alkalmaz erőszakot a demonstrálókkal szemben. Az ellenzék szerint a kormány csak húzza az időt.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi kormány elvi döntést hozott arról, hogy népszavazást tartanak az országban a három hónapja tartó belpolitikai válság megoldása érdekében - jelentette be Szomszak Kiacuranont, kulturális miniszter a kormány rendkívüli ülése után.

A népszavazásról tervet készít a kabinet, a kérdések között lesz olyan, amely arra irányul, hogy a kormánynak le kell-e mondania, fel kell-e oszlatni a parlamentet, mit gondolnak az emberek a kormányellenes tüntetésekről. A CNN szerint ugyanakkor sok minden bizonytalan még a népszavazást illetően.

A népszavazás bejelentése előtt nem sokkal Szamak Szundaravedzs kormányfő rádiónyilatkozatában cáfolta, hogy távozni akarna a hatalomból. Kijelentette: nem hajol meg a kormányellenes tüntetők követelése előtt, hanem posztján marad és "megvédi a demokráciát". Bejelentette azt is, hogy külügyminisztere, Tedzs Bunnag benyújtotta lemondását, és ő elfogadta azt. Hangsúlyozta viszont, hogy "a kormánynak semmi oka távozni" és hogy nem áll szándékában feloszlatni a parlamentet.

Előző nap egy kormánykörökhöz közel álló forrás úgy nyilatkozott: a tervek szerint a miniszterelnök csütörtökön fontos bejelentést tesz, "valószínűleg távozásáról tájékoztatja az országot".

Szamak Szundaravedzs - aki a tüntetők miatt 10 napja nem tud visszatérni hivatalába - a CNN-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy "most várunk, úgy érzem, mostanra mindent megtett a kormány, ami lehetséges." Arra a kérdésre, hogy várható-e ezután a kormány kemény fellépése a demonstrálók ellen, a miniszterelnök nemmel válaszolt.

Az ellenzék szerint mindez időhúzás. A jobboldali üzletemberekből, egyetemi tanárokból és monarchistákból szerveződött Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt vezetője szerint még mindig keresik a módját, hogyan tudnák eltávolítani Szamakot.

A távol-keleti országban augusztus 26. óta a kormányfő lemondását követelő ellenzéki tüntetések zajlanak. Miután a tüntetések kedden a fővárosban erőszakossá váltak, rendkívüli állapotot léptettek életbe Bangkokban, a tiltakozások során eddig egy ember meghalt, és legkevesebb 35-en megsérültek.

A PAD azért követeli a miniszterelnök távozását, mert azt tartják róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, akadályozza a Sinavatra ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.