Lezuhant egy segélyszállító gép Kongóban

Vágólapra másolva!
Humanitárius segélyt szállító repülőgép zuhant le Kongó hegyvidékén, a gépen 17 ember tartózkodott. A mentőcsapatok kedden az északnyugat-kongói Bukavu városától mintegy 15 kilométerre találták meg a gép roncsait. A katasztrófát valószínűleg senki sem élte túl.
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy humanitárius segélyeket szállító repülőgép a Kongói Demokratikus Köztársaság (a korábbi Zaire) hegyvidékén. A gépen tartózkodó 17 ember valószínűleg meghalt.

A kis repülőgép Kisangani városágból Bukavuba repült hétfőn, és leszállás közben szakadt meg vele a kapcsolat. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, csak annyit tudni, hogy a rendkívül rossz időjárási körülmények közepette a repülőgép hegyoldalnak ütközött.

A mentőcsapatok kedden az északnyugat-kongói Bukavu városától mintegy 15 kilométerre, hegyvidéki terepen találták meg a gép roncsait. Mentőhelikopternek mindeddig nem sikerült leszállnia a katasztrófa helyszínén, és a légi megfigyelés alapján úgy tűnik, hogy nincs túlélője a katasztrófának.

A 19 üléses Beechcraft repülőgépet az afrikai országban működő számtalan segélyszervezetnek szolgáltatásokat nyújtó egyik cég, az amerikai székhelyű Air Serv International (ASI) bérelte, s annak megbízásából a dél-afrikai Cem Air légitársaság működtette. A legénység két tagja dél-afrikai volt, és ENSZ-források közlése szerint a 15 utas között külföldiek is voltak, legalább öten.

A humanitárius szervezetek többsége tiltja alkalmazottainak, hogy belföldi járatokon utazzanak, mert az afrikai országban gyakoriak a balesetek. A mintegy ötven helyi légitársaság mindegyike szerepel az Európai Unió feketelistáján, azaz egyik sem léphet be az uniós légtérbe. Idén április 15-én a Hewa Bora légitársaság DC9-es típusú repülőgépe Goma városra zuhant le, s a balesetben legkevesebb 47-en meghaltak, több mint százan pedig megsérültek.

A közép-afrikai országot felemésztő 1998-2003-as polgárháború humanitárius katasztrófába fordult: szakértők becslése szerint főként a konfliktussal összefüggő éhezés és betegségek 5,4 millió ember életét követelték.