71 halálos áldozatot követeltek a tamil-harcok Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Legalább 71-en vesztették életüket Srí Lankán az elmúlt két napban a kormányhadsereg és a tamil lázadók harcaiban. Az összecsapásban 40 tamil lázadó és tíz katona vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Legalább 71-en vesztették életüket Srí Lankán az elmúlt két napban a kormányhadsereg és a tamil lázadók harcaiban, amelyek a legvéresebbek voltak azóta, hogy a katonaság három hónappal ezelőtt fokozta támadásainak intenzitását.

A hadsereg tájékoztatója szerint az áldozatok többsége a fővárostól, Colombótól mintegy 300 kilométerrel északra található halásztelepülésnél, Nacsikkudanál szerdán kibontakozott harcokban lelte halálát: az összecsapásban 40 tamil lázadó és tíz katona halt meg. A település környéke hetek óta súlyos harcok színhelye: a hadsereg szárazföldi előrenyomulása mellett a légierő napi rendszerességgel támadja a lázadók állásait és búvóhelyeit. A többi áldozat a szigetország más részein történt harcokban vesztette életét.

A szigetországban huszonöt éve folyó polgárháború az északi országrészre összpontosul, miután a hadsereg - amely azt hangoztatja, hogy idén felszámolja a tamil szeparatista lázadást a szingaléz többségű országban - 2007-ben kiűzte a felkelőket keleti enklávéjukból. Az 1983 óta folyó harcoknak eddig mintegy 70 ezren estek áldozatául.