Kizárta alelnökét a Szerb Radikális Párt

Vágólapra másolva!
Kizárták a Szerb Radikális Pártból (SRS) pénteken Tomislav Nikolicot, a párt volt alelnökét 17 további taggal egyetemben; Nikolic egy új, modern jobboldali párt alapítását tervezi.
Vágólapra másolva!

A volt radikális vezér közölte, hogy új pártja mind Oroszországgal, mind az Európai Unióval jó kapcsolatokra fog törekedni és küzdeni fog a Szerbiából egyoldalúan kivált Koszovó megtartásáért. Az új párt meg fogja valósítani az SRS valódi céljait és jobb életet fog biztosítani a szerbeknek - hangoztatta Nikolic.

A Szerb Radikális Párton belül az Európai Unióval kötött stabilitási és társulási egyezmény ratifikálásának kérdése okozta a szakadást a múlt héten. A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ülő, háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj pártelnök megtiltotta a párt 78 képviselőjének, hogy megszavazza a megállapodást, pedig erre Nikolic, az elnök helyettese, egyben a radikálisok parlamenti frakcióvezetője már ígéretet tett. Nikolic emiatt lemondott minden, a pártban és annak parlamenti frakciójában viselt tisztségéről, és az Előre Szerbia nevű új frakció megalakításával határolódott el a Seseljt követő többségtől.

A szerb parlament kedden megszavazta az egyezményt, amely az EU-tagjelölti státus elnyerésének előfeltétele. A voksolásban a két táborra szakadt radikálisok végül nem vettek részt.