Már több mint 1200 kínai csecsemő betegedett meg tápszertől

Vágólapra másolva!
Már 1200 fölött jár azoknak a kínai csecsemőknek a száma, akik szennyezett tápszertől betegedtek meg. A melanimmal felütött tejből készült tejport nem exportálták ugyan, csak Tajvanba került belőle pár szállítmány, ám az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal figyelmeztetett: semmilyen kínai eredetű tápszert ne adjanak a csecsemőknek.
Vágólapra másolva!

1253 kisgyerek betegedett meg a melaminnal - egy műanyagok előállításához használt ipari alapanyaggal - felütött tejportól Kínában. Két csecsemő meg is halt, 340-en még mindig kórházban vannak, 53 csecsemő állapota kritikus. A hétvégén még 432 beteg gyerekről szóltak a híradások, az esetek száma várhatóan tovább nő.

A kínai kormány hétfőn már arról beszélt, hogy akár tízezer csecsemő is fogyaszthatott a melaminos tápszeréből, ami tömeges tragédiához vezethet. Kedden azt közölték, hogy huszonkét cég 69 tápszermárkája érintett az ügyben, és elrendelték mind a 69 márka fertőzött termékeinek bevonását.

A tejjel még feldolgozása előtt a tejtermelők és begyűjtők trükköztek, a melanimmal azt a látszatot akarták kelteni, hogy a tejnek magasabb a proteintartalma - derült ki az eddigi nyomozás során. A hatóságok 19 embert vettek őrizetbe, köztük egy testvérpárt, akik tejbegyűjtő állomást üzemeltettek. A gyanú szerint a testvérpár volt, aki a tejhez keverte a vegyi anyagot. A kínai állami sajtó szerint korábban már többször próbáltak beszállítani az ország egyik legismertebb tejporgyártójához, a Sanluhoz, ám eddig mindig elutasították a tejüket.

A botrány az új-zélandi miniszterelnök közbelépése után robbant ki, akinek a kínai tejporgyártó ottani üzleti partnere - az érintett tejporgyártóban 43 százalékos üzletrésszel rendelkező Fonterra - jelezte, hogy már augusztus 2. óta hiába próbálják rávenni a Sanlut, hogy vonják vissza a szennyezett tejport. A kínai egészségügyi miniszter is a Sanlu csoportra hárított szombaton minden felelősséget, hangsúlyozva, hogy a vállalat csak a héten értesítette az illetékes hatóságokat és a nyilvánosságot a problémáról, holott hozzá már márciusban befutottak az első panaszok, és a cég által elvégzett vizsgálat már augusztusban kimutatta a tejpor szennyezettségét.

A brit The Times szerint nem kizárt, hogy a botrány kirobbanását a tökéletes olimpia megrendezésére való törekvés is lassította: az olimpia alatt 21 téma feldolgozását tiltották meg a kínai sajtónak, az élelmiszer-biztonsági botrányok a hetedik helyen álltak ezen a listán.

Mivel az Európai Unió (EU) szabályozása tiltja a kínai tejpor behozatalát, kizárható, hogy Magyarországra is került volna a melaminnal szennyezett kínai csecsemőtápszerből - közölte kedden a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH). A MÉBiH szerint a tejport nem exportálták Kínából. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügynökség (FDA) - a lehetséges szennyezettség miatt - mégis arra kérte az amerikai fogyasztókat, hogy kisgyermekeiknek ne adjanak Kínában készült csecsemőtápszereket.