Kecskék nyírják a füvet Los Angelesben

Vágólapra másolva!
Los Angeles városvezetése fűnyírókat toló munkások helyett kecskékkel legelteti le a gazt a belváros egyik építési területén. A területen, ahol hamarosan újabb felhőkarcoló épül majd, száz kecske dolgozik. Az ötletgazdák szerint a megoldás környezetbarát, és feleannyiba kerül, mint az emberi erő alkalmazása.
Vágólapra másolva!

Los Angeles belvárosában, a felhőkarcolók között a városi munkások új generációja dolgozik, egy kecskenyáj - jelentette a BBC tudósítója Los Angelesből. A városvezetés szerezte be a kecskéket, hogy megtisztítsák a bozóttól és a gaztól a város egyik üres telkét, hogy azután újabb felhőkarcoló emelkedhessen a helyén.

"A megszokott helyzetben itt munkások dolgoznának, a fűnyírók által felhasznál üzemanyag növelné a légszennyezettséget. Mi ehelyett megpróbálunk egy környezetkímélő megoldást" - nyilatkozta Cecilia Estolano, a város közösség-építésért felelős hivatalának (Los Angeles Community Redevolpment Agency) illetékese.

Forrás: Getty Images

A kecskék sokkal olcsóbbak is, mint egy füvet nyíró, bozótirtó brigád. Az emberi erő és gépek használata 8000 dollárba kerülne, míg a kecskékre ennek kevesebb, mint felét kell rákölteni. A nyáj után - derül ki a BBC riportjából - nem kell járulékokat fizetni, nem mennek betegszabadságra és nem tartanak ebédszünetet. A rugalmas munkaidőt az garantálja, hogy a kecskék a területen is alszanak - jegyezte meg a BBC riportere.

A kecskék felkeltették a városiak figyelmét, a legelő nyájat turisták is fényképezik. "Azt hittem, valami filmforgatás készül" - mondta egy járókelő. Egy másik bámészkodó azt mondta, ő egyenesen azért sétált erre, és hívta el tesvéreit is, mert látni akarta "a csodálatos és gyönyörű kecskéket".

A közelben állandó a csúcsforgalom, a nagyvárosi közlekedés zajai azonban látszólag nem zavarják a kecskenyájat. A mintegy száz dél-afrikai kecske nagyjából egy hét alatt rágja keresztül magát a háromhektáros területen - derül ki a BBC riportjából.