Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy nap alatt két hajót foglaltak el szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt két hajót kerítettek hatalmukba, és egy harmadikat is megkergettek kalózok a szomáliai vizeken. A fegyveres, motorcsónakos tengeri rablók egy görög és egy hongkongi hajót foglaltak el csütörtökön, de egy norvég teherhajónak sikerült előlük elmenekülnie.
Vágólapra másolva!

Két újabb hajót kerítettek hatalmukba a szomáliai kalózok: ezúttal egy-egy görög és hongkongi kereskedelmi hajót fogtak el, összesen ötven fős legénységgel a fedélzetén.

A Kenyába tartó görög tartályhajót a kora reggeli órákban támadták meg a fegyveres tengeri rablók a szomáliai főváros, Mogadishu partjai közelében. Noel Choong, a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB) szóvivője szerint a kalózok kiterjesztik műveleti területüket, korábban ugyanis csak az északi partoknál portyáztak.

A hongkongi hajót négy órával később az Adeni-öbölben kaparintották hatalmukba. Motorcsónakjaikkal üldözőbe vettek egy norvég tankert is, de annak sikerült egérutat nyernie.

A mostani kettővel már 14 hajó került kalózok kezére az utóbbi két hónapban a szomáliai felségvizeken. A térségben járőröző nemzetközi hadiflottát értesítették, és ismét felszólították a kereskedelmi hajókat, hogy maradjanak távol a veszélyes partoktól. "Azt tanácsoljuk a hajósoknak, hogy tartsák távol magukat legalább 400 kilométerre a parttól, és még ott is nagyon vigyázzanak" - közölte az IMB.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről