Hatalmas pusztítást végzett az Ike hurrikán

Vágólapra másolva!
Egyes hírek szerint négyen meghaltak Taxasban az Ike hurrikán pusztítása nyomán. A szélvihar okozta kár 18 milliárd dolláros is lehet, miközben 4,5 millió ember otthonában nincs áram, ebből csak Houstonban 3 millió ember maradt áram nélkül
Vágólapra másolva!

Akár 18 milliárd dolláros kárt is okozhatott Texasban az Ike hurrikán a CNN hírtévé szerint. Eddig meg nem erősített hírek szerint négyen haltak meg a szélörvény miatt. "A legrosszabb forgatókönyv szerencsére nem következett be, az áradat nem volt olyan hatalmas, mint ahogy vártuk" - mondta Rick Perry kormányzó. A politikus hozzátette, az elektromos hálózatban rendkívül súlyos károk keletkeztek, 4,5 millió ember otthonában akár még hetekig nem lesz áram.

Miközben az Ike ereje vasárnap gyengült - hurrikánból úgynevezett trópusi depresszióvá változott -, a part menti területeken megkezdődtek a mentési munkálatok. A nagy esőzések további áradásokkal fenyegetnek és így több körzetben gátolják a keresési-mentési akciókat. Már csaknem ezer embert kimentettek az elárasztott, összeomlott házak közül, de félő, hogy növekedni fog az áldozatok száma, mert az előzetes kitelepítési felszólítások ellenére tízezrek a veszélyeztetett térségekben maradtak.

George Bush elnök - aki kedden utazik Texasba - azt mondta, egyelőre nem lehet felmérni a következményeket, és az egyik legfontosabb feladat az elektromos hálózat kijavítása. Szakértők szerint az Ike talán a legpusztítóbb hurrikán volt, amely a 25 évvel ezelőtti Alicia óta lesújtott Texasra.

Houstont elkerülte a hurrikán szeme, de a hatalmas kiterjedésű, 600 mérföld széles vihar szelei törtek-zúztak a városban. A vihar a megapoliszt és elővárosait szinte teljes egészében elsötétítette, csaknem 3 millióan maradtak áram nélkül. Houston vezetése egy hétig kijárási tilalmat rendelt el az este 9 órától reggel 6-ig terjedő időszakban. Eddig 30 embert tartóztattak le fosztogatás miatt.

Az 57 ezres Galveston városát a part előtt fekvő szigeten - amely felett szombat kora hajnalban vonult át a kettes fokozatú hurrikán szeme - 3,6-4,5 méteres hullámok ostromolták, a rettegett 6 méter magas tengerár azonban elmaradt.
Texas és Louisina államok veszélyeztetett körzeteiből több mint 2 millió embert telepítettek ki a vihar előtt. A hatóságok szerint Galvestonban maradtak 20 ezren, akik közül sokak sorsa még ismeretlen. "Nem tudjuk, mit találunk majd" - mondta Lyda Ann Thomas polgármester, hozzátéve, reméli, hogy az ott maradottak épségben átvészelték a vihart.

Helyszíni kárjelentések szerint a part menti területeket elárasztó víz legalább 100 ezer házat öntött el, több helyen tűz ütött ki, amikor fák és röpülő tárgyak elektromos transzformátoroknak csapódtak, szikrázást okozva. A vihar a térségbeli olajfinomítókat is fenyegette - az amerikai kapacitás negyede a térségben működik -, de vasárnapi hírek szerint nem történt nagy pusztítás. Az elektromos hálózat sérülése miatt azonban több finomító így is csak több mint egy hét múlva indíthatja újra a termelést. Az Ike az ország minden részén feltornázta a benzinárakat, annak ellenére, hogy a nemzetközi piacokon enyhülés tapasztalható.

A parti őrség közlése szerint egy megsérült teherhajó, amely a vihar idején a galvestoni partok közelében hányódott, 22 emberrel a fedélzetén átvészelte a csapást. Bush 29 texasi megyét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított.

Barack Obama demokrata párti elnökjelölt lemondta szereplését a Saturday Night Live szórakoztató tévéműsorban, úgy ítélte meg, hogy a természeti csapás után nem lett volna helyénvaló elfogadni a meghívást.