Vágólapra másolva!
A trópusi viharrá szelídült Hanna várhatóan szombat kora reggel éri el Karolinát - állítja a floridai Nemzeti Hurrikán Központ. Észak- és Dél-Karolina, csakúgy, mint Georgia állam, sürgősségi központokat állított fel a térségben. Az evakuálást ugyanakkor még nem rendelték el.
Vágólapra másolva!

Hanna jelenleg 32 km/h-s sebességgel halad északnyugati irányba, a belsejében 100 km/h-s szelet mérnek. A Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint nem kizárt, hogy a trópusi viharrá szelídült Hanna ismét hurrikánná erősödjön, bár inkább csak mérsékelt erősödésre számítanak, amikor Hanna partot ér.

Az időjárás-előrejelzés szerint a hétvégén heves esőzés várható az érintett térségben. A legrosszabbra az egyik történelmi város, Charleston számíthat. Itt az önkéntesek már szerdán nekiálltak bedeszkázni az épületeket, a tűzoltók pedig homokzsákokat raktak le a házak köré. A tartalék generátorokat feltöltötték, és a város stratégiailag legfontosabb pontjain helyezték el őket.

A charlestoni iskolákat pénteken bezárták. Akik alacsonyan fekvő területen vagy lakókocsikban laknak, azokat felszólították, hogy menjenek biztonságos helyre.

Az egyik helyi lakos, Jennifer Moses azt nyilatkozta a CNN-nek: felkészült, bármi történjen is. "Feltöltöttem a benzines kannáimat, van elég vizem, mogyoróvajam, és bevettem a hintaszéket a tornácról" - közölte.

Charleston belvárosa két folyó között egy félszigeten van, így nagy az esélye az áradásnak. Az előrejelzések szerint 45-50 centi magasra érhet majd a víz az utcákon, bár a várost 1999 óta, a Floyd hurrikán pusztítása óta nem kellett kiüríteni.

Hanna legkevesebb 137 embert ölt meg Haitin a csütörtöki jelentések szerint. Mentőalakulatok érkeztek a helyszínre, hogy a vihar áldozatain segítsenek.

A Hannánál sokkal erősebb Ike hurrikán eközben tovább halad az Atlanti-óceánon. Szerdán 4-es erősségű volt a hurrikán. Az előrejelzések szerint várhatóan 3-as erősségűre szelidülve fog partot érni kedd éjszaka Dél-Floridánál.