Meghalt egy tengerész a kalózok kezébe került hajón

Vágólapra másolva!
Külföldi hadihajók közelítették meg vasárnap a Faina nevű ukrán teherhajót, amelyet szomáliai kalózok kerítettek hatalmukba. Az hajó 33 harckocsit és nagy mennyiségű lőszert szállított a kenyai hadseregnek, a kalózok váltságdíjat követelnek érte. A kapitány szerint a legénység egyik tagja meghalt.
Vágólapra másolva!

A legénység egyik orosz tagja meghalt azon a harckocsikat szállító ukrán teherhajón, amelyet szomáliai kalózok kerítettek hatalmukba az afrikai ország közelében, nemzetközi vizeken. AP hírügynökség műholdas telefonon keresztül érte el Viktor Nikolszkit, a hajó kapitányát, aki elmondta, a tengerész halálát magas vérnyomása okozta, a többiek jól vannak.

A kalózok 35 milló dollár váltságdíjat követelnek a legénységért és a rakományért. A huszonegy főnyi legénységéből 17-en ukrán állampolgárok, hárman oroszok, egy pedig lett. Az MV Faina teherhajó többek között 33 darab T-72 típusú tankot szállított, amelyeket a kenyai kormány rendelt meg. Hivatalos kenyai közlés szerint hozzájuk nem érkezett követelés semmilyen váltságdíjról.

A kapitány szerint három külföldi hadihajót látnak néhány mérföldre a Fainától, az egyik amerikai zászló alatt hajózik. A BBC úgy tudja, hogy az amerikai haditengerészet USS Howard nevű rombolója látótávolságra megközelítette a teherhajót. Más források szerint két EU-ország egy-egy hadihajója is a közelben van, továbbá egy orosz fregatt is a helyszín felé tart.

A kalózok készek tárgyalni

Januna Ali Jama, aki állítása szerint a kalózokat képviseli, a BBC-nek azt mondta, hogy készek tárgyalni a kenyai kormánnyal, de addig nem adják át a hajót, amíg a váltságdíjat nem kapják meg. "Figyelmeztetjük Franciaországot és a többieket, akik egy esetleges mentőakciót terveznek, hogy képesek vagyunk elérni őket, akárhol vannak" - nyilatkozta a kalóz.

Közben a kenyai kormány egyik szóvivője megerősítette, hogy nem tárgyalnak nemzetközi bűnözőkkel, kalózokkal és terroristákkal, és további erőfeszítéseket tesznek az eltérített hajó és a rakomány visszaszerzésére.

Pénteken Jurij Jekanurov ukrán védelmi miniszter megerősítette, hogy a 33 tank mellett jelentős mennyiségű lőszer is volt a teherhajón. Szomália félig autonóm Putland tartományának hatóságai viszont bejelentették, hogy nem képesek megküzdeni a kalózokkal, akik rendszeresen foglalnak el hajókat váltságdíjért a térségben.

ENSZ-tisztviselők szerint a kalózok évente 100 millió dollárt keresnek az eltérített hajókért kapott váltságdíjakból.