Kivonultak az oroszok Potiból

Vágólapra másolva!
Tartja magát az orosz hadsereg az augusztus közepén aláírt tűzszüneti tervhez: egységei elhagyták a grúziai kikötőváros, Poti térségét. Az AFP szerint Grúzia egyik szakadár tartományába, Abháziába helyezik át őket.
Vágólapra másolva!

Kivonta katonáit az orosz hadsereg szombaton a grúziai Poti térségéből, betartva a szeptember 15-i határidőt, melyet a kivonulás első szakaszának végrehajtására vállalt Moszkva a grúziai konfliktus lezárásáról az Európai Unióval kötött egyezségben.

A brit hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az orosz katonák páncélozott szállító harcjárműveken és teherautókon távoztak a fekete-tengeri kikötőváros határában kiépített állásaikból, melyeket a Grúziával vívott augusztusi fegyveres konfliktus után állítottak fel. A tudósító szerint a kivonuló orosz alakulatok, útban a közeli Szenaki városa felé, további három megfigyelő posztot is felszámoltak.

Előzőleg egy orosz katona úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy Abháziába mennek, és útközben konvojba rendeződnek a többi grúziai megfigyelő posztot elhagyó orosz alakulattal - tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az Európai Unió Nicolas Sarkozy francia államfő által vezetett küldöttsége hétfőn írt alá emlékeztetőt Moszkvában a grúz-orosz fegyveres konfliktus lezárásáról annak a tűzszüneti tervnek a nyomán, amelyet Sarkozy augusztus 12-én fogadtatott el a szemben álló felekkel.

A dokumentum előirányozta, hogy hét napon belül minden orosz békefenntartó erőt kivonnak a grúziai Poti és Szenaki városok között felállított öt orosz megfigyelő posztról. A kivonás négy napja, kedden kezdődött el az egyik Ganmuhuri település közeli állás felszámolásával.

Grúzia augusztus elején fegyveres támadást indított egyik szakadár területe, Dél-Oszétia ellen a régió feletti ellenőrzés helyreállítása érdekében. A Dél-Oszétiában és Abháziában békefenntartókat állomásoztató Oroszország elsöprő erejű ellentámadással válaszolt, szétzúzva a grúz fegyveres erőket.

Az orosz hadsereg ellenőrző pontokat hozott létre Grúziában, és "biztonsági övezeteket" létesített a két szakadár régió körül, amelyeket később független államként ismert el. A dél-kaukázusi ország "törzsterületére" is behatoló hadművelete, valamint az abház és déloszét függetlenség elsimerése Grúziában és a nyugati országokban nagy felháborodást keltett.