FAO: Egyre többen éheznek világszerte

Vágólapra másolva!
Megugrott a rosszul táplált emberek száma. A FAO adatai szerint egy év alatt 75 millióval több, összesen immár 925 millió embernek nem jut elég élelem a világon. A növekedés oka az élelmiszerek drasztikus drágulása. A FAO főigazgatója szerint évi 30 milliárd dollár kellene az élelmiszertermelés megduplázásához.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon - jelentette be szerdán az az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A rosszul táplált emberek száma a 2007-2008-as árrobbanás előtt 850 millió volt. Ez a szám egyedül a 2007-es évben 75 millióval nőtt, és elérte a 925 milliót - közölte Jacques Diouf, a FAO főigazgatója egy római tanácskozáson.

A FAO élelmiszerár-növekedési indexe 2006-ban 12 százalékos volt az előző évhez képest. Ez a mutató 2007-ben 24 százalékos, az idei év hét első hónapjában már 50 százalékos volt.

Úgy számol, évi 30 milliárd dolláros befektetéssel meg lehetne duplázni az élelmiszertermelést, és meg lehetne szüntetni az éhezést a világban. Ez a főigazgató szerint "eléggé szerény" összeg például ahhoz képest, amennyit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországai költenek a saját mezőgazdaságuk támogatására (376 milliárd dollár) vagy katonai kiadásokra (2006-ban 1204 milliárd dollár).

A FAO tagországai idén júniusban római csúcstalálkozójukon vállalták, hogy 2015-re a felére csökkentik az éhezők számát a világon. Diouf szerint azonban a mai tendenciákat figyelembe véve ez a cél csak 2050-re teljesülhet.